Societat

Guia per a col·legis professionals

És una nova eina per facilitar el compliment de les obligacions establertes en la normativa per protegir les dades personals de col·legiats i usuaris

Garantir el dret a la privacitat ha de ser un valor afegit

Una llista d'empresaris no està blindada pel reglament que desenvolupa la llei orgànica de protecció de dades, però sí les dades personals d'aquests empresaris com a persones físiques. És un dels aclariments que recull la guia bàsica de protecció de dades per als col·legis professionals, que la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), M. Àngels Barbarà, i el president de l'Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya i degà dels advocats de Barcelona, Oriol Rusca, van presentar a finals de juliol.

L'associació aplega més de cent col·legis, amb més de 200.000 col·legiats de tots els sectors professionals catalans. L'objectiu de la guia és que tinguin una nova eina perquè puguin complir les normatives (en vigor i la futura europea) sobre privacitat, davant el volum d'informació personal que gestionen. És una nova pauta de principis i obligacions, dissenyada per l'Apdcat, que inclou tots els supòsits en què els col·legis han de gestionar informació personal d'altres persones (un metge amb una llista dels seus pacients) o dels mateixos col·legiats. S'hi detallen tots els passos legals per crear i gestionar un fitxer amb dades personals.

Els més grans de 14 anys

S'hi aclareix, per exemple, què són les dades especialment protegides, com ara l'origen racial, la salut i la vida sexual d'una persona. Aquestes dades només es poden tractar –s'explica en la guia– quan, per raons d'interès general, així ho disposi una llei o quan la persona afectada ho consenti expressament. En aquest sentit, la guia afirma que “el consentiment és la peça angular en la protecció de dades”. I és que la protecció de dades és un dret fonamental, que vol garantir que les persones físiques tenen coneixement sobre qui disposa de les seves dades i amb quina finalitat, per poder tenir capacitat de decisió sobre aquest tractament.

En el cas de dades de menors, s'hi especifica que si són més grans de 14 anys és “suficient el seu consentiment, llevat dels casos en què la llei exigeixi l'assistència de les persones titulars de la pàtria potestat”, i si són menors de 14 sempre cal el consentiment de pares o tutors. En aquest apartat, fins i tot s'hi aclareix que no es poden recollir a través d'un menor dades que permetin obtenir informació sobre la resta de membres del grup familiar o les seves característiques, sense el consentiment dels altres.

“La privacitat de les dades s'ha de convertir en part integrant d'un producte o d'un servei. Ha de ser un valor afegit que ofereixin entitats públiques i privades, perquè els clients confiaran en ells per al seu tractament adequat”, manifesta la presidenta de l'Apdcat, que alhora insisteix que cal “equilibrar” les grans possibilitats de negoci que ofereixen les noves tecnologies amb la privacitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia