Societat

Les catalanes guanyen una cinquena part menys del sou dels homes

El 23,4% de treballadores ho fan a jornada parcial davant del 8% dels homes

La mitjana de pensions per a dones també són un 38% menys que per als homes

Entitats catalanes d'acció social denúncien que la crisi ha agreujat les desigualtats de gènere

Les últimes dades disponibles d'Eurostat i de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) revelen que les dones a Catalunya cobren un 20,2% menys que el salari mitjà que reben els homes. A més, respecte a la mitjana de la Unió Europea (UE), això significa que les catalanes deixen de percebre més de 200 euros respecte a les ciutadanes europees, segons dades de l'Organització Internacional de Treball (OIT) publicades aquest divendres. Aquesta organització ha remarcat que “com més càrregues familiars tenen les dones, el seu salari minva encara més”.

En general, l'impacte econòmic de la crisi ha agreujat la situació de vulnerabilitat que les dones ja patien fa gairebé una dècada. Aquesta és la conclusió que arriba la Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) en un nou informe que ha presentat aquest divendres pel matí que constata l'empitjorament de les desigualtats de gènere tant en l'àmbit laboral, d'habitatge com en la salut.

El darrer estudi de d'Indicadors Socials de Catalunya (INSOCAT) titulat Crisi, gènere i pobresa recull, en aquest sentit, la precarització de l'ocupació femenina, ja que una de cada quatre dones ocupades treballen a temps parcials, mentre que entre els homes treballadors hi ha un de cada 12 que ho fa.

La portaveu de la Fundació Surt, Fina Rubio, ha reblat que a les dones les jornades parcials els vénen “imposades, i no escollides”. També ha denunciat que la política de retallades en pressuposts socials “ha fet traslladar a l'àmbit privat tasques que recauen sobretot en les dones”. Per a il·lustrar-ho, ha observat que el 83% dels cuidadors de persones dependents són dones. Per tant, per a la portaveu de Fundació Surt la supressió de la cotització de la Seguretat Social a cuidadors té un impacte econòmic “dramàtic sobre les dones”.

L'informe recull, en aquest sentit, que hi ha un fort augment d'usuàries que necessiten d'atenció en programes socials. Segons Salvador Busquets, de Càritas Barcelona, explica que “mentre que a l'any 2009 hi havia 1.200 famílies monomarentals, enguany n'hi ha 2.060”. De fet, l'estudi observa que el 94% de les noves famílies amb un únic progenitor des d'aleshores són encapçalades per dones.

Tendència inversa

Respecte al context europeu, Rubio denúncia que a Catalunya “s'inverteix la tendència” pel que fa a la bretxa salarial entre homes i dones perquè s'eixampla del 18,5% al 20,2% del 2009 al 2012. L'informe recull que la mitjana de la UE, en canvi, s'ha reduït del 17,2% al 16,5%, segons les darreres dades disponibles de l'Eurostat.

Això significa, segons l'Organització Internacional de Treball (OIT), que les catalanes guanyen 200 euros menys que la resta de les europees.La presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, ha explicat que aquesta bretxa salarial s'estén també a les pensions, ja que les ajudes socials difereixen en el 38% en la mitjana de la quantia. Crespo explica que això es deu a que “les trajectòries laborals de les dones són força més discontínues”. Un fet que ECAS considera que s'agreuja per a les dones que no han treballat mai, que representen “el 90% dels titulars” de les Pensions No Contributives (PNC), la quantia de les quals, entre 90 i 365 euros, “no cobreixen els mínims per a la vida digna”.

Un altre dels ponents de l'informe presents, Sonia Fuertes, de Fundació Salut i Comunitat, ha incidit en les conseqüències sobre la salut de les dones “per causes d'estrès i ansietat”. Fuertes ha remarcat que en disposar de menys ingressos econòmics “hi ha més possibilitat de patir trastorns crònics”. Aquesta observació de Fuertes ve recolzada pel Director de Serveis Socials de l'Hospital de Sant Joan de Déu, Joan Uribe, amb unes estadístiques que mostren que “la mitjana de salut de les dones és pitjor que dels homes”.

Discapacitades

Per altra banda, la Confederació Estatal de Dones amb Discapacitat (CEMUDIS) ha presentat un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Dona en què denuncien que pateixen un índex d'atur més greu respecte els homes i, també, respecte de les dones sense discapacitat.

En aquest sentit, l'entitat adverteix que el col·lectiu femení de diversitat funcional “pateix de manca de sensibilitat” pel fet de ser dones, cosa que contribueix a empitjorar la seva situació “de marginalitat, pobresa i exclusió”. També denúncia que se segueixen creant serveis i recursos per a dones que “no tenen en compte les necessitats específiques de les dones amb discapacitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia