Societat

Societat

Allargant la vida dels aliments

Un dinar popular fet amb productes que els comerços estaven a punt de llençar reivindica a Banyoles la necessitat de no malbaratar el menjar

La manera com està establert el procés comercial del sector de l'alimentació porta a situacions tan absurdes com que es llencin productes que no estan caducats ni estan en males condicions. Això passa a les grans superfícies, però també a les botigues i a les llars, bé perquè el gènere està a prop de la data de caducitat o bé perquè té un aspecte poc atractiu. Un costum que posaria els pèls de punta als nostres avis ha esdevingut un hàbit en aquesta nostra generació de nous rics.

Amb l'explícit títol de La manduca no caduca, un dinar popular celebrat aquest cap de setmana a Banyoles ha posat de manifest aquesta realitat i ha mirat de sensibilitzar els ciutadans sobre el malbaratament d'aliments. La iniciativa va ser de l'associació ecologia Limnos, en el marc de la campanya El valor dels aliments de l'Associació de Naturalistes de Girona i del Cicle de Consum Responsable del Pla de l'Estany. Per descomptat, l'àpat es va fer a base d'ingredients salvats abans que els llencessin als contenidors. La setmana passada, un grup de voluntaris va recollir 125 quilos de fruita, verdura i hortalisses, amb els quals els cuiners de l'Associació Escudella Solidària van fer una arrossada per a 45 comensals. Aquests no van haver de pagar diners, però havien de portar aliments de llarga durada que es destinaran a famílies sense recursos.

“Calen mecanismes i estratègies per evitar que el productor i el venedor no es vegin forçats a llençar tot allò que no pot seguir emmagatzemat, i calen estratègies per incentivar vies d'aprofitament d'aquesta matèria primera”, argumenten els organitzadors.

El cicle de consum responsable del Pla de l'Estany, que té la col·laboració de diverses entitats de la comarca, s'acaba dijous amb la presentació del llibre L'hort del segon origen: l'horticultura del futur amb arrels al passat, de Jordi Puig i Roca. L'acte tindrà lloc al Museu Darder, a dos quarts de vuit del vespre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia