Colònies i casals a tot drap
Creix el nombre de famílies que demanen ajudes per a les activitats d'oci dels fills
Allunyar-se dels pares uns dies i estar en contacte amb la natura és positiu per als infants
Primera setmana sense escola. El gran maldecap dels pares a l'hora de decidir què faran amb els fills es pal·lia, un any més, amb una gran oferta de casals d'estiu, colònies, campaments i camps de treball que ofereixen escoles, clubs esportius, ajuntaments, Generalitat, escoltes i altres entitats, entre les quals hi ha les dues grans expertes en infància i lleure: la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai) i la Fundació Pere Tarrés. Aquestes dues entitats, molt “matineres”, ja van omplir els primers autocars amb xavals emocionats amb la idea d'anar de colònies dissabte, els uns al Montseny i els altres a la Pobla de Lillet. Totes dues, com la majoria d'entitats de tot el país, van començar ahir els casals d'estiu.
La Fundació Catalana de l'Esplai, amb Un estiu per a tothom (1.000 tandes de casals, colònies, campaments, camps de treball, cursos i vacances en família, amb prop de 60.000 places), i la Fundació Pere Tarrés, amb Vacances per créixer (més de 20.000 infants i joves participaran en 400 activitats), tenen obertes les sol·licituds per demanar beca. Aquesta és una opció que en els darrers anys, coincidint amb la crisi, ha permès a molts menors poder-se'n anar uns dies de vacances, allunyar-se del seu àmbit i conèixer gent nova, encara que els seus pares no s'ho puguin permetre. Any rere any, la petició de beques ha anat augmentant i aquest estiu està passant el mateix. La Pere Tarrés informa que fins avui “ja s'han superat en un 30% les beques atorgades durant l'estiu passat”. Han becat gairebé 7.900 activitats perquè hi puguin participar 4.330 menors (l'any passat es van becar 3.300 infants). Fundesplai, per la seva banda, ha rebut 5.300 peticions de beques, un 17% més respecte a les que es van atorgar l'any passat, i multiplica per cinc les atorgades el 2010.
Segons Fundesplai, el perfil més usual dels destinataris de beques és una família autòctona (només el 18% és d'origen immigrant), que té un o dos fills, que en un percentatge molt elevat (un 30%) és monoparental i que en tres de cada quatre casos viu les conseqüències de l'atur (i en un 19% dels casos cap dels membres té feina). Un 9% de les famílies sol·licitants tenen algun fill amb alguna discapacitat.
Menjador obert
En un dels casals de Fundesplai, el que es fa al Club d'Esplai Bellvitge, aquest any hi haurà activitats ininterrompudament fins al 10 de setembre. És un casal ordinari dirigit a tots els infants, però que reserva unes places per a nens i nenes que durant el curs es beneficien de les beques del menjador escolar i que durant el juliol ja participen en algun casal en què s'ofereix el dinar, però que durant l'agost i els primers dies de setembre podien quedar desatesos. És una manera d'aconseguir que aquests infants en situació de risc puguin continuar fent l'esmorzar i l'àpat important del dia.
Altres casals i colònies s'allargaran l'agost i el setembre. Aquesta era una vella reivindicació de moltes famílies.
Al marge dels casals, que n'hi ha de tot tipus, preferiblement esportius, artístics i d'idiomes, les colònies i els campaments ofereixen un ventall molt ampli per triar. Per segon any consecutiu, per exemple, la Pere Tarrés organitza les colònies Game Designer, en què els participants combinaran activitats de lleure amb un taller pràctic de disseny de videojocs amb monitors especialitzats de la UB. Aquesta entitat presenta com a novetat Les meves primeres colònies, una estada de tres dies a Calafell per a infants de 5 a 8 anys.
D'estades, n'hi ha de tot tipus. La Generalitat, per exemple, en fa de teatre, de cinema, d'astronomia... Fundesplai insisteix en els seus camps de treball perquè grups de joves, a més de passar-s'ho bé, col·laborin en algun projecte de natura o cultural.
I, com cada estiu, els milers i milers de nens i nenes que durant tot l'any han anat al cau marxaran de campaments, amb tendes de campanya i els seus monitors, tots voluntaris. Són joves voluntaris que han fet cursos de monitors i que destinen les seves vacances d'estiu a anar de campaments amb nens i nenes en un projecte amb una gran participació i companyonia.
LES XIFRES
Aprendre a ser independents
El benefici de les colònies i els campaments està demostrat: allunyar-se uns dies dels pares, descansar, fer nous amics i conviure enmig de la natura és imprescindible encara que siguin pocs dies a l'any. Els experts assenyalen que el canvi d'escenari, de ritme i d'activitat és saludable per als nens i nenes i els permet descansar de l'entorn habitual on viuen. Valoren que els menors s'allunyin de tant en tant de la família “per aprendre a volar”.
En les activitats d'estiu, els infants s'espavilen perquè han de superar els petits problemes en un ambient diferent. Fan noves amistats i estan en contacte amb monitors experts però joves, i això els permet veure les coses des d'una perspectiva diferent de la que tenen quan estan amb els pares. Fent activitats d'estiu, poden conèixer animals i arbres, practicar esports, relacionar-se amb infants que no coneixien i, sobretot, aprendre a ser independents.