Tusk demana als immigrants econòmics que no vinguin a Europa
El president del Consell Europeu avisa que ni Grècia ni cap altre país europeu serà “país de trànsit”
El primer ministre grec, Alexis Tsipras, demanarà sancions per als Estats que no assumeixin la seva quota de refugiats
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha advertit els immigrants econòmics que no viatgin a Europa. “Apel·lo als potencials immigrants econòmics il·legals, vinguin d'on vinguin: No vingueu a Europa. No us creieu als traficants. No arrisqueu les vostres vides ni els vostres diners. Serà per res”, ha dit des d'Atenes després de reunir-se amb el primer ministre grec, Alexis Tsipras.
Appeal to potential illegal economic migrants: Don't come to Europe. Don't believe smugglers. No European country will be a transit country
— António Costa (@eucopresident) March 3, 2016
Tusk, que ha llançat aquest missatge coincidint amb la seva visita a aquest país i Turquia per tractar precisament de la crisi dels refugiats, ha volgut deixar clar que “ni Grècia ni cap país europeu serà país de trànsit” i que “les normes d'Schengen tornaran a entrar en vigor”.
En la roda de premsa conjunta amb Tsipras, el president del Consell Europeu ha anunciat que en la cimera extraordinària sobre la crisi dels refugiats que els líders dels 28 estats comunitaris celebraran dilluns demanarà “sancions” per a aquells països que no compleixin el “principi fonamental” de la UE sobre el “repartiment solidari de les càrregues” entre els seus membres.
En aquest sentit, ha avançat que la UE “no deixarà Grècia sola” i ha donat la benvinguda al nou instrument europeu de 700 milions d'euros per fer front a crisis humanitàries a Europa. Una mesura que permetrà ajudar Grècia, l'Estat més afectat per l'arribada massiva de refugiats a través del mar Egeu.
De fet, arran del tancament de fronteres en molts països de l'anomenada ‘ruta dels Balcans' –entre ells Àustria o Eslovènia–, molts refugiats han quedat atrapats a Grècia. Es calcula que n'hi ha uns 30.000.
Tsipras ha subratllat la necessitat que la resta de països europeus també els acullin. “A la cimera de dilluns demanaré que la càrrega sigui equitativa entre tots els països del bloc, i que hi hagi sancions pels que no compleixin”, ha dit Tsipras. Ha afegit que una solució “viable i realista” a la crisi dels refugiats només sorgirà d'una acció “coordinada entre els estats de la UE i Turquia”.
El primer ministre grec ha remarcat que el seu país “farà tot el possible per oferir ajuda” a les persones que arriben a les seves costes perquè “forma part de la nostra cultura”. “Altres països tenen una altra cultura”.
Això no obstant, ha volgut posar de manifest que el país no pot “carregar permanentment amb un pes proporcionalment major que altres estats membres de la UE”. “Esperem que es reconegui que Grècia no pot assumir sola la càrrega [dels refugiats]”, ha desitjat
El president del Consell, Donald Tusk, també s'ha reunit aquest divendres amb el primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, per preparar la reunió de dilluns. La UE s'ha compromès a pagar a Turquia 3.000 milions d'euros a canvi que redueixi el flux de refugiats que creuen per mar fins a Grècia. Alguns estats membres desconfien de la intenció de Turquia, de qui sospiten que no està fent prou per aturar les màfies que porten els refugiats fins a illes com les de Lesbos.
La Unió Europea s'ha compromès a acollir 160.000 refugiats en els propers dos anys, però el sistema de repartiment entre els estats membres acordat a al tardor no funciona. Com a mostra, l'Estat espanyol n'ha només n'ha rebut, fins ara, 18.