Hi ha moltes dietes vegetarianes, però només funcionen les que ens fan feliços. La dieta energètica fa prevaldre els vegetals per davant del peix i la carn i, sense descartar res, ens ajuda a conèixer les nostres necessitats
Dieta energètica per ser feliç
Quan es parla de menjar no podem perdre de vista que el primer requisit que ha de complir allò que ingerim és garantir l’energia que el nostre cos necessita per poder fer front a tots els reptes diaris. Sovint, els experts en cuina i salut coincideixen a afirmar que les dietes són úniques i que el nostre cos té la capacitat de dir-nos el que necessitem a cada moment, si nosaltres tenim l’habilitat d’escoltar-lo quan cal. És per això que les xarxes són plenes de dietes no només per perdre pes, sinó també per fer front a afeccions o estats d’ànim que ens debiliten. De la mateixa manera que ens prenem un cafè per animar-nos o una camamilla quan tenim mal de panxa, tots els aliments que ingerim tenen un efecte en el nostre cos i influeixen no només en el nostre estat físic, sinó també en la nostra capacitat de concentració o en l’actitud a l’hora d’afrontar i resoldre problemes personals o laborals.
Hi ha moltes teories que llisten els aliments que necessitem en funció del nostre grup sanguini, la nostra constitució corporal i altres característiques que nosaltres no podem controlar. Però segur que no necessitem menjar el mateix el dia que ens toca la loteria que el dia que ens acomiaden de la feina. El nostre estómac ens diu clarament què necessita el nostre cos en els dos casos perquè la realitat és que no hi ha cap dieta millor que aquella que ens atipa i ens fa feliços; aquella que ens ajuda a refer-nos en situacions emocionalment difícils i que, alhora, ens permet celebrar les satisfaccions que ens dona la vida. Aquesta dieta de la felicitat també és coneguda com la dieta energètica i no és res més que una resposta a les necessitats del nostre cos. La dieta energètica ens permet trobar el que necessitem per relaxar-nos quan estem nerviosos; per refredar el nostre cos, quan tenim excés de calor; per donar-nos escalfor, quan tenim fred; reforçar-nos, quan ens sentim dèbils, o activar-nos, quan estem decaiguts. La dieta energètica té la resposta que el nostre cos necessita a cada moment. I això, a la llarga, ens fa feliços.
Aquesta dieta es basa, fonamentalment, en productes vegetals, però no rebutja ni descarta cap aliment si el cos el necessita en un moment determinat. Rebutja els sucres, els productes refinats i processats, els precuinats congelats; rebutja l’estrès, els estimulants, l’alcohol, les begudes carbonatades i artificials, i ens obliga a fer un procés profund d’autoconeixement. Ens obliga a escoltar-nos. Aquestes dietes que es poden entendre com a vegetarianes permeten recuperar la idea tradicional de les fruites, verdures, llegums i cereals integrals com a base d’una dieta que manté la carn com a producte festiu molt esporàdic, com s’ha fet al llarg de moltíssimes generacions, i busca resultats a través dels sistemes de cocció. No té el mateix efecte en el nostre cos menjar unes verdures al vapor que menjar-les a la brasa i amb salsa. La relació causa-efecte és importantíssima per fer els primers passos en la comprensió del nostre cos, que és el pilar de tot.
“