El glaucoma és la primera causa de ceguesa irreversible al món i ja afecta 80 milions de persones, la meitat de les quals no saben que tenen la malaltia
El glaucoma, un mal de molts
Es calcula que 80 milions de persones d’arreu del món pateixen la malaltia del glaucoma i pràcticament la meitat ni tan sols ho saben. Ni saben que és la primera causa de ceguesa irreversible El glaucoma forma part d’un grup de malalties que danyen el nervi òptic. Aquest nervi connecta la retina amb el cervell i és fonamental per tenir una bona visió. En la majoria de casos, la causa del glaucoma és l’augment de la pressió intraocular, que danya el nervi òptic. Aquesta pressió és fruit de l’acumulació del líquid que es produeix a la part frontal de l’ull, anomenat humor aquós. A mesura que se segrega, es va expulsant a través de l’angle de drenatge i, per tant, la pressió es manté estable. Si el sistema de drenatge no funciona correctament per una raó actualment desconeguda, el líquid flueix més lentament o no flueix i tendeix a acumular-se. Si no es detecta a temps i es tracta ràpidament, pot arribar a provocar discapacitat visual i ceguesa irreversible. En etapes inicials no acostuma a produir símptomes, per la qual cosa convé visitar l’oftalmòleg com a mínim un cop a l’any.
“
253 milions de persones tenen discapacitat visual
Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha 253 milions de persones amb discapacitat visual arreu del món i més del 80% dels casos són fruit de problemes o malalties que es poden evitar o tractar, com els errors de refracció no corregits o les cataractes. Tot i que la visió ens permet estar en contacte amb tot allò que ens envolta, no estem acostumats a tenir-ne cura fins que no sentim molèsties que afecten la nostra qualitat de vida. En realitat, els ulls necessiten accions diàries per mantenir una bona salut.