Olot, escola de referència
L’Escola d’Art d’Olot ofereix un cicle formatiu d’arts plàstiques i disseny de grau superior en projectes i direcció d’obres de decoració pioner a Catalunya
L’Escola d’Art d’Olot és, indubtablement, un centre de referència, també, en l’àmbit del disseny d’interiors. És una de les escoles de més prestigi que ofereix un cicle formatiu de grau superior de decoració dirigit a aquells joves a qui els apassiona la imatge i la funcionalitat per a l’estilisme i el restyling d’espais sense tocar estructures. Consta d’una formació de 1.950 hores repartida en 2 cursos acadèmics: 1.800 hores al centre educatiu, 90 hores de projecte final i 60 hores de formació pràctica en empreses.
Es tracta d’una formació pràctica centrada en la realització de projectes tant d’escola com d’encàrrecs reals, en els quals l’alumne utilitza materials amb diverses textures i acabats i també mobiliari contemporani, tenint en compte, també, la importància de la il·luminació i els equipaments. La finalitat és, segons divulga el centre, incidir en la transformació d’un espai interior sense modificar-ne l’estructura arquitectònica original.
En el transcurs del cicle es fan obres efímeres de rellevància dins l’àmbit públic que permeten a l’alumne concursar com a professional en premis d’abast nacional, estatal i internacional. Els treballs realitzats habiliten l’alumne per controlar els temps d’execució material i els pressupostos de les obres projectades.
Sortides professionals
Els alumnes del cicle de decoració de l’Escola d’Art d’Olot tenen actualment un ampli ventall de sortides professionals, amb un molt bon índex d’inserció laboral. La majoria d’estudiants que han obtingut el títol treballen en la reforma i actualització d’espais interiors existents: el restyling, adaptant-los com a habitatges contemporanis per a ús privat o per a lloguers a través de plataformes digitals. També poden treballar la part de l’estilisme, aplicant les noves tendències en els espais lúdics i comercials, des de bars i restaurants, a aparadors, botigues i franquícies, i en l’acompanyament i assessorament dels clients que volen moblar i decorar qualsevol tipus d’espai interior que s’hagi de reformar. Al cicle s’estudia la història de l’arquitectura i del seu entorn ambiental, la història de l’interiorisme, dibuix artístic, dibuix tècnic, expressió volumètrica, mitjans informàtics i audiovisuals, tecnologia i sistemes constructius o programació d’obres. El cicle ofereix 60 hores de pràctiques en empreses, fet que contribueix a potenciar les diverses sortides professionals.
Estades a l’estranger
L’Escola d’Art d’Olot promou i ofereix la possibilitat que els alumnes que cursen els últims cursos de graus en disseny o CFGS puguin realitzar estades formatives en empreses o institucions situades en altres països de la Unió Europea. La finalitat d’aquestes estades o intercanvis és conèixer la realitat sociolaboral del país on es duen a terme les pràctiques, adquirir experiència en la seva especialitat laboral, al mateix temps que es practica l’idioma del país d’acollida i/o l’anglès. L’Escola, a través de la seva carta Erasmus d’Esdapc, també ofereix la possibilitat d’estudiar en altres centres educatius europeus amb qui té signat un conveni.
Com accedir-hi
Hi ha diferents camins per accedir a aquest cicle formatiu: accés directe amb el títol de batxillerat d’arts o amb el títol de tècnic/a d’arts plàstiques i disseny; amb la prova d’accés específica si es disposa del títol de batxillerat diferent de la modalitat d’arts, o amb el títol de tècnic/a de formació professional o de tècnic/a superior de formació professional; a través de proves d’accés a cicles de grau superior d’arts plàstiques i disseny (comuna i específica) sense les titulacions anteriors i tenir 19 anys o complir-los l’any de la prova.
Professors de prestigi
La majoria dels professors i professores de l’Escola d’Art d’Olot estan en actiu i disposen o treballen en despatxos professionals dels seus corresponents àmbits. Molts són, a més, exalumnes, fet que demostra el compromís i la identificació amb els valors de la institució. A més, molts d’aquests professors acumulen un bon nombre de reconeixements nacionals i internacionals en el seu àmbit professional.
“
“
Identitat pròpia i singular
L’Escola de Belles Arts d’Olot va ser fundada l’1 de juliol del 1783 pel bisbe Tomàs de Lorenzana. L’any 1891 es denominava Escola Menor de Belles Arts i depenia de la Diputació de Girona, i durant l’etapa del 1934 al 1938 es va passar a denominar Escola Superior de Paisatge i depenia de la Generalitat de Catalunya. El 20 de juny del 1990, l’escola va entrar a formar part de la xarxa oficial d’escoles d’art de Catalunya, motiu pel qual els recursos humans i de funcionament van passar a dependre de la Generalitat. Des del curs 2010/11 l’Escola d’Art d’Olot, com a Esdapc Campus Olot, imparteix els estudis de grau (equivalents) en disseny depenent de l’Esdapc (Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya). L’Escola d’Art d’Olot és l’únic centre oficial i públic de la demarcació de Girona en què s’imparteixen cicles formatius en la seva modalitat d’arts plàstiques i disseny, així com estudis de grau superior de disseny. La singularitat arquitectònica de l’edifici condiciona, d’una banda, futures ampliacions, però, a la vegada, proporciona a l’Escola d’Art d’Olot una identitat pròpia singular. L’escola s’ha consolidat com una proposta educativa singular i de referència en l’àmbit de les arts plàstiques i el disseny.