Una joia del segle XIX
La icònica Torre de Can Puig, antiga casa d’estiueig de la burgesia gironina, s’ha reconvertit en un allotjament rural de luxe conservant l’arquitectura original
La Torre de Can Puig és una singular finca del segle XIX situada a la vall de Sant Daniel, envoltada de tranquil·litat i natura, a tan sols 10 minuts caminant del Barri Vell de Girona. La finca, desocupada des dels anys vuitanta, s’ha reformat completament per convertir-se en una idíl·lica casa d’allotjament turístic. La reforma, que porta la firma de la interiorista Lara Pujol, ha respectat l’arquitectura original de la casa, buscant una estètica natural i moderna, de línies senzilles i elegants.
En els seus orígens, la casa era una masia de pedra d’una sola planta. Durant la segona meitat del segle XIX va ser adquirida i ampliada amb una planta més per la família Puig, membres de la burgesia catalana de Girona. La família la utilitzava com a casa d’estiueig i celebracions fins als anys cinquanta, quan a poc a poc van anar deixant de fer-ne ús. La finca es va anar mantenint fins als anys vuitanta, quan va quedar totalment desocupada i va començar un llarg període d’abandonament i decadència.
La finca, de 5.000 m², limita amb el monestir de Sant Daniel i el riu Galligants, i la resta del seu perímetre limita amb camps i boscos, porta d’accés natural al massís de les Gavarres.
La casa té 247 m² útils, repartits en planta baixa, planta primera i golfes. Amb la reforma s’han fet ressaltar les pells originals de la casa, deixant a la vista totes les parets perimetrals de pedra i els sostres de volta ceràmica de la planta baixa. En contraposició, s’ha fet un nou paviment continu de formigó polit de tonalitat beix a tota la casa. Tots els tancaments, tant interiors com exteriors, s’han fet nous de fusta natural amb acabat de roure. La combinació d’aquests elements, junt amb les noves divisions interiors amb acabat remolinat pintat de color beix, doten l’interior de la casa d’una estètica en harmonia, on es combinen tradició i modernitat.
A les habitacions s’ha aconseguit crear espais confortables gràcies al mobiliari de fusta de roure natural fet a mida, teixits de fibres naturals i una il·luminació càlida que potencia l’estètica i el confort.
“
Vida a l’exterior
El projecte de reforma s’ha pensat perquè la casa també sigui viscuda a l’exterior, aprofitant el bon clima de la zona i l’entorn natural que l’envolta. L’exterior de la casa disposa de terrasses, porxos, zona de barbacoa i jardí. A més, s’ha convertit l’antiga bassa en piscina d’aigua salada i s’ha restaurat l’antic estany de peixos. La forma exterior s’ha restaurat com era originalment. Les façanes exteriors s’han remolinat i pintat de color beix. Els paviments exteriors de la terrassa, les escales i el porxo s’han revestit amb tova ceràmica, característica de la construcció tradicional catalana.
La planta baixa és la construcció més antiga de la casa i disposa d’una configuració molt marcada, formada per tres naus paral·leles comunicades entre si, sostres de volta de canó, murs de pedra i finestres a tres de les quatre façanes. A cadascuna de les dues naus laterals s’hi ha habilitat una habitació suite. La nau central s’ha dividit en dos espais, un destinat a distribuïdor i l’altre, a una suite.