La primera mesura ha estat la reducció del proveïment d’aigua, que s’ha fixat en 230 litres per habitant i dia
El decret inclou mesures restrictives que impliquen 224 municipis de 15 comarques
El mes de març passat va entrar en vigor el decret de sequera, que limita i restringeix l’ús d’aigua potable en l’àmbit domèstic, industrial i de domini públic. Va ser la resposta de la Generalitat a una situació més que preocupant i que amenaça de cronificar-se am el pas del temps. El decret inclou una sèrie de mesures restrictives amb l’objectiu de reduir el consum d’aigua. Aquestes mesures impliquen 224 municipis de 15 comarques (Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Gironès, Maresme, Selva, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental) que depenen hídricament del sistema Ter-Llobregat i de l’aqüífer del Fluvià Muga on viuen gairebé sis milions de ciutadans. La primera mesura ha estat la reducció del proveïment d’aigua, que s’ha fixat en 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials. Les principals restriccions que fixa el nou decret son:
40% de reducció de l’aigua per a usos agrícoles. A les granges, només es podrà fer servir aigua potable per a l’abeurament i neteja dels animals, i per a la higiene del recinte. 15% de reducció de l’aigua per a usos industrials. Reducció de l’aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables i 50% en el reg.
Prohibició del reg. S’aplicarà el reg de supervivència per mantenir viu l’arbrat . Es manté el reg destinat a la pràctica federada de l’esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes . No hi ha limitacions en el reg amb aigua de pluja recollida en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
Que prohibida amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària.
Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible per al seu manteniment.
Fa unes setmanes es va anunciar la intenció d’incrementar el volum d’aigua que es deriva de l’embassament de Sau cap a Susqueda per preservar-ne la qualitat i garantir l’ús prioritari, que és l’abastament de la població. En comptes de desembassar 0,3 hm³ d’aigua al dia, com s’estava fent, es va passar a desembassar-ne 0,5 hm³/dia. La mesura es mantindrà sempre que no es produeixi el fenomen d’estratificació, és a dir, que els fangs inferiors del pantà es barregin amb l’aigua.
A banda d’aquestes mesures, en la fase d’excepcionalitat se n’activen d’altres per disposar de més cabal. Les més destacades són l’ús d’aigua regenerada com la del tram final del Llobregat; l’aprofitament del Rec Comtal, amb una aportació de 200 litres per segon entre els mesos de maig i juny, i l’extracció de fins a 300 litres d’aigua per segon de pous de sequera municipals, que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha requerit que es posin en marxa.