Necrològiques

RELIGIÓ

Mor als 89 anys Maria Rosa Ferrer, antiga directora del Museu Diocesà

Va ser també una coneguda professora de dibuix de les Alzines

Maria Rosa Ferrer i Dalgà, l’última directora que va tenir el Museu Diocesà de Girona, ha mort als 89 anys, segons ha confirmat Mossèn Joan Naspleda, l’actual director de l’arxiu diocesà i delegat de Patrimoni Cultura. Ferrer, llicenciada en Belles Arts, també va ser una molt coneguda professora de dibuix a l’escola de Les Alzines, feina que va compaginar amb el treball en el Bisbat, on va liderar la feina en el museu amb tres bisbes diferents: Jaume Camprodon, Carles Soler i Francesc Pardo. Es va mantenir en el càrrec des de finals del vuitanta fins l’etapa de Pardo.

Nespleda explica que en aquests últims anys Ferrer també havia estat una de les membres de la Comissió Diocesana d’Art, de la qual ell també en forma part. Un altre dels components era l’arquitecte Narcís Negre, que va morir el 2021.

Quan Ferrer es va jubilar el Bisbat ja no va nomenar un substitut. “Havia canviat el concepte, el museu s’entén ara com una col·lecció i la feina se’ns va delegar a mi mateix i a Maria Antònia Clarà.”

Una de les feines que va haver d’afrontar l’antiga directora va ser les negociacions i els estires i arronses amb la Diputació i la Generalitat a l’hora d’exposar de forma conjunta la col·lecció del bisbat amb els fons artístics de les institucions, que ara es poden veure totes juntes al Museu d’Art de Girona. “També va treballar per portar i conservar peces que estaven perdudes o oblidades en capelles lluny de Girona i això va provocar algun conflicte”, recorda Nespleda. Quan va ser nomenada va ser la primera dona que accedia a un càrrec similar de totes les diòcesis de l’estat.

El Museu Diocesà va crear-se com a tal als anys vint gràcies a la gestió del bisbe Josep Vila i Martínez. L’impuls definitiu el va donar Josep Cartañà als anys quaranta.

La cerimònia de comiat de Ferrer, que era membre de l’Opus Dei, tindrà lloc demà a la tarda (2/4 de 4) a la parròquia Sant Josep.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.