Necrològiques

RELIGIÓ

Mor el primer membre dels Fills de la Sagrada Família que va arribar a bisbe

Francisco González Valer, que tenia 84 anys, va ser bisbe a Algèria i bisbe auxiliar a Washington

El religiós Francisco González Valer (Arcos de Jalón, Sòria, 1939), membre de la congregació catalana dels Fills de la Sagrada Família, va morir dilluns a Barcelona als 84 anys, segons ha confirmat el Vaticà. Tot i i que era poc conegut, va ser un pocs dels religiosos formats a Catalunya que va arribar a bisbe.

El 2001 Joan Pau II el va nomenar bisbe titular de Lamphua (Algèria), càrrec que va ocupar fins a la seva mort, i bisbe auxiliar de la capital dels EUA, Washington, del 2001 al 2014, any en què va anunciar que es jubilava i tornava a Barcelona. Va ser el primer membre de la congregació que va arribar a bisbe.

González va ingressar en el seminari de la Sagrada Família el 1951 i va emetre el seus vots perpetus en la congregació el 1960. Bona part de la seva vida la va passar als EUA. Allà va estudiar teologia a Washington i va ser ordenat sacerdot a Virgínia.

Va exercir d’advocat i jutge eclesiàstic a Santa Fe (Nou Mèxic), va treballar amb moviments hispans i llatins i va ser professor en diferents escoles i acadèmies catòliques del país. La congregació el va escollir en diverses ocasions com a delegat en els seus capítols generals i va ser rector del seminari que la Sagrada Família va obrir a Mayrland.

La congregació dels Fills de la Sagrada Família va ser fundada el 1864 a Tremp (Pallars) pel sacerdot Josep Manyanet i Vives. La congregació, dedicada a l’ensenyament, especialment als fills de classes obreres i a barris industrials, va tenir una ràpida expansió i els seus membres van obrir i dirigir nombroses escoles parroquials, sobretot a suburbis industrials de Barcelona.

Va ser Manyanet i els seus companys de la congregació els que van promoure la construcció d’un gran temple a Barcelona dedicat a la seva devoció. L’obra és ben coneguda, la Sagrada Família ideada per Gaudí, que va començar a aixecar-se el 1882.

Tot i que són presents a molts països, sobretot a Amèrica, tenen la seu generalícia a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.