societat
Els feligresos aniran al Bisbat per reclamar el retorn de mossèn Reixach
Per segon diumenge consecutiu, van expressar el seu profund malestar pel fet que el Bisbat de Girona tornés a enviar un substitut per oficiar la missa a Riells
El suport incondicional i sense fissures dels feligresos de la parròquia de Sant Martí de Riells a mossèn Jaume Reixach és més que palès. Malgrat les contundents peticions que la comunitat va efectuar en la missa de fa dos diumenges per tal que tornés a oficiar-la Reixach –en trobar-se que el Bisbat de Girona va enviar un altre capellà per substituir-lo–, la situació es va repetir novament ahir. Van decidir, per aquest motiu, que s'havien de continuar mobilitzant i fer un pas més. Avui a les onze del matí un grup de feligresos en representació de la parròquia (situada a Riells del Montseny), han quedat a la plaça del Vi de Girona. El seu objectiu és adreçar-se després al Bisbat, on intentaran parlar amb el bisbe, Francesc Pardo. Segons expliquen, la seva intenció és traslladar-li que “Jaume Reixach és estimat i admirat per tota la comunitat”: “Li volem donar el nostre més gran suport i que es reconegui que és víctima d'una situació injusta i molt dura.”
L'origen dels fets es remunta al 5 de desembre, quan un veí de Blanes, Eulogio Sol Lumalang, va matar un jove de 22 anys i d'origen brasiler, Kekeo Moraes, fillol de Reixach. El tràgic succés va tenir lloc al pis del rector de Riells, on des de feia uns 3 anys també hi vivia la víctima. Cinc dies després del crim, el Bisbat va emetre un comunicat en què informava que s'havia obert un expedient informatiu per intentar esclarir els fets i es va recomanar a Reixach que es retirés temporalment de l'esfera pública. La decisió es va prendre principalment arran de les acusacions que Lumalang va fer davant del jutge quan va sostenir que en els últims 18 anys havia mantingut relacions sexuals amb el capellà a canvi de diners i droga.
“He d'obeir ordres”
Just abans que ahir comencés la missa d'onze, el substitut de Reixach, mossèn Carles Mundet, va manifestar des de l'altar que divendres havia fet arribar les inquietuds dels feligresos al bisbe i al vicari general, Lluís Suñer. Com a resposta, Mundet –rector retirat de Blanes– va especificar que li van mostrar una nota en què es recollia que s'havia obert l'expedient i va afegir que, “per qualsevol emergència durant la setmana”, s'adrecessin al rector d'Arbúcies. “Si des del Bisbat em diuen que per la missa del gall em quedi a Blanes, ho faré encantat. I si he de tornar, he d'obeir ordres.”
Diversos feligresos van expressar a continuació el seu malestar pel fet que el bisbe no acudís a la parròquia a donar-los les explicacions pertinents en persona: “Havíem demanat que vingués. És prou important per nosaltres això! Som l'església!” Altres assistents, vinguts fins i tot de Barcelona i Mataró per donar-li suport, van considerar que Reixach és objecte d'“un boicot bèstia” i que tot i ser víctima se l'ha convertit en acusat, “quan del detingut sembla que no en parla ningú”.
Reixach encara tenia l'esperança d'oficiar la missa d'ahir. En tornar dissabte de Barcelona, es va trobar a la bústia una targeta de Mundet en què deia que li truqués; i, en la conversa telefònica, va ser quan Carles li va comunicar que al Bisbat li havien tornat a requerir que diumenge anés a Riells. Al llarg de la cerimònia, els feligresos van pregar perquè Reixach “tingui la força suficient per aguantar aquesta situació”; van cantar una cançó que el rector va compondre el 1993 i diversos assistents es van donar les mans i les van aixecar per denunciar “la injustícia que pateix aquesta comunitat”.