CULTURA
Koldobika Jauregi, un dels grans artistes contemporanis d’Euskal Herria
Va estudiar amb Eduardo Chillida i es va convertir en un escultor de referència
L’escultor basc Koldobika Jauregi (Alkiza) va morir el passat dia 16 de juny als 64 anys de manera sobtada i va deixar orfe l’art d’Euskal Herria d’un dels seus principals referents en l’art contemporani.
Considerat un representant del minimalisme, es va dedicar principalment a l’escultura però va experimentar en altres camps, com ara la pintura, la videocreació, els dissenys de producció, les performances i l’art de carrer, entre d’altres disciplines.
Va tenir com a mestre al gran escultor Eduardo Chillida (1924-2002) i va començar el seu recorregut professional als anys setanta experimentant amb tota mena de materials, idees i tècniques. Va realitzar més de 150 exposicions i va assolir múltiples beques i premis, entre els quals la beca Zabalaga del mateix Chillida el 1990. Va tenir l’ocasió, a més, de treballar amb el prestigiós mecenes alemany Karl Müller a Düsseldorf.
Segons els crítics i els seus admiradors, la seva estada a Alemanya va influir de manera rellevant en la seva obra, tot i que en aquell moment ja gaudia d’un gran prestigi al seu país. A partir de llavors va exposar en grans museus internacionals.
Al País Basc algunes de les seves obres es poden veure a Idiazabal, Barakaldo, Lemoa, Sant Sebastià i també al Guggenheim de Bilbao. Ell mateix va inaugurar el seu propi museu a la seva vila natal, Alkiza.