CULTURA
Mor l’escriptor albanès Ismaïl Kadaré, etern candidat al Premi Nobel
Va lluitar contra el règim comunista al seu país des de l’exili a París
L’escriptor albanès més reconegut de tots els temps, Ismaïl Kadaré (Arigirocastro, 1936), ha mort aquest dilluns al seu país (Tirana) als 88 anys, segons ha informat la televisió pública. El seu gènere preferit va ser la novel·la però també va conrear la poesia i l’assaig, entre d’altres. Des dels noranta va ser un etern candidat al Premi Nobel no només per la grandesa de la seva obra –més de 40 títols– sinó per la denúncia implacable que va fer del totalitarisme comunista que va viure Albània fins als noranta.
Va néixer una família musulmana laica de perfil conservador. Va guanyar un premi de poesia a Tirana i va obtenir una beca per estudiar a l’Institut Gorki de Moscou el 1961, de la qual en va ser expulsat. Va esdevenir un autor de culte quan va publicar El general de l’exèrcit mort, un dels seus nombrosos títols traduïts al català. Va ser portada al cinema vint anys més tard pel director italià Luciano Tovoli.
Als noranta es va exiliar a París per la situació política al seu país. A banda de denunciar la situació a Albània en diverses de les seves obres, com Novembre d’una capital i El palau dels somnis, va formar part del partit Front Democràtic, que aglutinava diverses formacions i col·lectius no comunistes. Aquesta segona novel·la–també traduïda al català– és considerada la seva obra mestra. Aferrant-se a Kafka i Orwell va denunciar la burocràcia i l’autoritarisme de les autoritats del seu país en un argument en què un ministeri es dedica a recollir, estudiar, catalogar i classificar els somnis en funció de la seva perillositat. Altres influències de la seva obra van des de la figura d’Homer fins a la de Nikolai Gógol.
Al 1999 va tornar a Albània per sumar-se a la causa dels albanesos a Kosova. Va defensar, de fet, la intervenció de l’OTAN al país per frenar el serbis.
El 2009 va guanyar el premi Príncep d’Astúries de les Lletres. Se’l considera un dels grans escriptors europeus del segle XX. És membre de l’Acadèmia de les Arts de Berlín, de la Legió d’Honor i el 2005 va rebre el premi Booker Internacional.