Necrològiques

Societat

Adeu a Cesc Soley, fundador de Nereo i pioner en la lluita pel medi ambient a la Costa Brava

Va ser clau en la defensa d’alguns dels indrets naturals que més perill corrien per la pressió econòmica

El biòleg Cesc Soley Requena (Granollers), un dels fundadors de l’històrica Associació Nereo de Begur, va morir el passat divendres als 60 anys. El seu llegat, amb tot, serà difícil d’oblidar ja que va ser una persona clau en alguns dels grans moviments de defensa del medi ambient a la Costa Brava just quan la pressió de molts sectors econòmics va posar en perill alguns dels indrets i paratges més emblemàtics de l’Alt i el Baix Empordà.

Soley, que en els últims anys havia treballat a l’Ajuntament de Palafrugell en els àmbits del medi ambient i l’urbanisme, va ser un dels impulsors de Nereo al costat d’Albert Colomer i Miquel Ventura als anys noranta. Van guanyar el concurs de l’Ajuntament de Begur per treballar des del Mas d’en Pinc, que es va convertir en el centre neuràlgic de les activitats de l’organització, que va tenir un nucli dur d’una trentena de persones i centenars de voluntaris, segons recorda Albert Colomer, antic president i amic de l’Albert.

Soley, que va ser vicepresident, tresorer i director, va liderar actuacions com les que van evitar que es fes un port nàutic a Sa Riera. També van formar part de la lluita de la platja de Castell, van treballar per convertir Ses Negres en una reserva marina, en la protecció del cap Sa Sal i la Gola del Ter i per aconseguir preservar pràcticament tots els grans espais naturals fins a les Illes Medes. “Era un temps en què els ajuntaments tenien poc poder davant d’altres institucions i ell es va fer un fart de pencar per fer estudis específics ambientals de cada zona, moure papers i aconseguir que els PEIN finalment preservessin el nostre territori malgrat les pressions econòmiques contínues”, assenyala Colomer

Nereo també va treballar enl’enfoc educatiu de la protecció de la natura, va lluitar per assolir una major sensibilitat de la societat organitzant jornades cada estiu sobre la protecció al territori i va participar en campanyes de neteges de platja i de reintroducció d’espècies. Va continuar col·laborant amb l’associació fins al 2015, quan aquesta es va convertir en Bens i Serveis Naturals Begur. La seva petjada va permetre que el Mas d’en Pinc es convertís en l’hotel d’entitats de Begur.

Soley, que es va graduar en biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, va col·laborar en la Fundació Mar i amb al sector nàutic del litoral català en aspectes científics i de medi ambient. Amb els anys s’ha demostrat que tant ell com els seus companys van ser uns pioners, no només a Catalunya sinó a Europa ja que les legislacions s’han anat adaptant a la protecció del medi natural. També va ajudar als alumnes de biologia sorgits de la UdG.

Va néixer a Granollers, però va passar molts estius a la Costa Brava i se’n va enamorar. La remodelació de la casa en què vivia a Palafrugell va reflectir el seu caràcter. “Ho va fer amb una gran sensibilitat, recuperant materials tradicionals. I la va obrir a tothom. Era amic dels seus amics, un gran catalanista i un amant de l’excursionisme i també de la muntanya.”

Estava casat amb Mònica Ribó Ayuso. La cerimònia de comiat va tenir lloc dilluns al tanatori de Palafrugell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia