Cultura
Mor als 96 anys Domingo Gamito, referent dels arqueòlegs d’Empúries
L’escalenc va participar en totes les grans campanyes d’excavació del conjunt monumental
L’excavador i restaurador escalenc Domingo Gamito i Font (1928), també conegut com a Mingu, va morir ahir als 96 anys, segons ha confirmat el MAC d’Empúries, on va estar-hi vinculat des dels seus inicis. Va ser un home indissolublement lligat als museus d’arqueologia de Girona i de Catalunya i també a les històriques ruïnes romanes i gregues, on va exercir de restaurador i va participar en les grans campanyes d’excavació.
Va néixer a l’Escala el 5 de gener a l’Escala del 1928. Va viure en primera persona la Guerra Civil i molts dels drames que van comportar. La seva passió per la història el va portar a ser alumne del primer curs d’arqueologia que es va fer al jaciment d’Empúries el 1947.
Tota la seva família, de fet, va estar vinculada a les excavacions des dels seus inicis, quan encara es recuperaven peces del jaciment per vendre-les al mercat negre i poder portar menjar a taula. “Gràcies a un mosaic que va trobar el seu pare, em va explicar, es van poder comprar una casa a l’Escala i van menjar tot l’any”, recorda Joaquim Tremoleda, un dels treballadors del MAC que més va tractar amb en Mingu. “Amb ell acaba una etapa al jaciment i una forma de fer que amb els anys, és clar, ha canviat completament”, hi afegeix.
El MAC d’Empúries també publicat una nota de comiat a Gamito, un personatge molt estimat per tothom, no només en el món de l’arqueologia: “Nét de Domingo Gamito Sánchez, el Cornet, que va arribar a l’Escala destinat com a carrabiner, va ser el primer membre de la nissaga vinculat a la recerca d’objectes arqueològics d’Empúries, que venia a col·leccionistes. El seu pare Manuel Gamito Pujol, va ser nomenat per Martín Almagro capatàs de les excavacions”.
Des que va tenir catorze anys, ja va estar vinculat com a peó a les excavacions de la zona. Va arribar a compaginar la feina d’excavació, les de manteniment i les de restauració del conjunt amb les de conserge. També va treballar, com el seu pare, un temps de pescador abans de fer el servei militar. Va assistir a cursos de formació a Madrid i a Barcelona i des del 1978 tenia el títol de restaurador de materials.
“En Mingu, gran coneixedor de les restes arqueològiques del conjunt monumental, havia participat en les grans campanyes d’excavació: a les necròpolis, a les cases romanes, al fòrum romà, a les esglésies de Santa Margarida, Santa Magdalena, Sant Vicenç i Sant Martí, a Riells-La Clota, a la zona del pàrquing i al sector meridional de la Neàpolis”, assenyala el MAC. Una dels seus grans avantatges és que coneixia com ningú altre on havia cada cosa, sobretot les necròpolis gràcies a les excavacions del seu avi i el seu pare, quan hi anaven per guanyar-se la vida.
Va ser reconegut amb diferents guardons, com ara la creu al Mèrit Civil del rei Joan Carles I i la Medalla d’Honor del municipi i el 2021 va participar en la commemoració dels 75 anys dels inicis dels cursos d’arqueologia a Empúries.
En l’àmbit personal els que el van conèixer admeten que tenia un caràcter alegre i proper. Era una gran aficionat també al futbol i durant molts anys va fer les retransmissions de l’equip del municipi a la ràdio municipal.