Necrològiques

CULTURA

Mor Sergio Donati, un dels guionistes que va donar vida a l’spaguetti western

Va escriure amb Sergio Leone ‘Per un grapat de dòlars’ i ‘El bo, el lleig i el dolent’

Un dels guionistes més llegendaris del cinema italià, Sergio Donati (1933, Roma), va morir dimarts als 91 anys a Mentana, segons van informar mitjans italians. Va ser un dels grans col·laboradors de Sergio Leone, que va ser el que va encoratjar a deixar la literatura i a dedicar-se al cinema. El productor Dino de Laurentis li va confiar alguns del seus films més ambiciosos.

Una de les frases del guionista, en una entrevista personal, va fer fortuna en la indústria cinematogràfica: “Què és una pel·lícula? En el primer acte, penges un home en un arbre. En el segon, li tires pedres. En el tercer, cau. Si continua viu, és una comèdia. Si està mort, és un drama.”

Donati va donar forma a la memorable trilogia de westerns de Leone: Per un grapat de dòlars, Fins que li va arribar l’hora, El bo, el lleig i el dolent. Va col·laborar també amb el mestre italià en la comèdia Abaixa el cap, maleït! La seva petjada es pot veure en altres clàssics de l’spaghetti western dirigits per Sergio Sollima, Michele Lupo i Enzo G. Castellari, entre d’altres.

No es va limitar a cap estil. Va escriure films esbojarrats de terror, ciència-ficció, drames i un grapat de thrillers quan les productores europees miraven de competir amb la indústria de Hollywood. La seva col·laboració més coneguda amb el cinema nord-americà va ser la cinta d’acció Ejecutor amb la presència d’Arnold Schwarzenegger.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia