Necrològiques

Societat

Mor als 98 anys Olga Horak, una de les supervivents de l’horror d’Auschwitz

Va perdre tota la família a mans dels nazis en diferents camps d’extermini

Olga Horak (1926, Bratislava) va morir ahir a Sydney (Austràlia) als 98 anys després d’una vida marcada per l’empresonament que va patir en el camp d’extermini de jueus que els nazis van obrir a Auschwitz. El 2000 ella mateixa va relatar l’horror d’aquella experiència en el llibre Auschwitz to Australia.

Horak, que va entrar al camp amb només 16 anys en un tren que normalment portava bestiar, va ser l’única supervivent de la seva família. La seva germana, Judith, va ser assassinada a Auschwitz el 1942. El seu pare hi va ser traslladat el 1944 i tampoc va sobreviure i la seva mare va morir en un altre camp, el de Belsen, el 1945. El 1949 va fugir d’Europa amb el seu marit cap a Austràlia, on va treballar en diferents àmbits perquè l’Holocaust fos conegut per les noves generacions.

Al camp d’extermini Horak va ser separada del seu pare. No el va veure mai més. Tant ella com la seva mare van formar part dels experiments de Mengele. Va veure en directe com el comandant Alois Brunner s’entretenia disparant els presoners només com a divertiment. L’octubre del 1944 tant ella com un miler de dones més van ser traslladades en una marxa de la mort de gairebé 400 km cap al camp de Bergen-Belsen. Al límit de la supervivència, el 15 d’abril del 1945, els soldats britànics van alliberar el camp però molts, com la seva mare, van morir els dies següents per la incapacitat de superar setmanes de desnutrició i el cansament dels quilòmetres acumulats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia