Necrològiques

Societat

Mor Xabier Añoveros, l’advocat que tenia la col·lecció més gran del món de caganers

Va ser conseller de l’Espanyol i un històric professor de Dret a la UB

L’advocat, historiador i escriptor barceloní, Xabier Añoveros Trías de Bes (1944, Pamplona), històric professor de Dret Mercantil a la Universitat de Barcelona, va morir ahir als 80 anys. Va ser un home rellevant en l’alta societat barcelonina. Durant 12 anys va ser membre del Consell d’Administració de l’Espanyol i era membre del consell de Gas Natural Fenosa. També va ser vicepresident de la Junta de Govern d’El Círculo Ecuestre (2017-2019), entitat en que durant molts anys (1996-2017) va ser membre de la junta de govern.

Amb tot, la seva gran afició des de feia dècades eren els pessebres i els caganers. Va impulsar amb altres companys l’associació Amics del Caganer. Posseïa, segons l’entitat, la col·lecció més gran del país, uns 2.000 exemplars, fruit de més de quaranta anys de dedicació. Imatges com les d’Adolf Hitler, Montserrat Caballé, Frida Khalo, Marilyn Monroe o Rosalia, compartien espai en les seves enormes prestatgeries.

Tot i que va néixer a Navarra, la família es va traslladar a Barcelona quan ell tenia només cinc anys. Es va llicenciar el 1966 i posteriorment es va doctorar amb cum laude el 1987 a la Universitat de Barcelona amb la tesi Las cajas de ahorro: Evolución y régimen actual de sus órganos rectores. Es va jubilar el 2014. Va obtenir posteriorment més doctorats, el d’Econòmiques, amb una tesi sobre els continguts econòmics d’El Quixot, el d’Humanitats, amb un treball sobre la vida i obra de Sant Francesc Xavier i el d’història sobre la casa de Canicouba de Tui.

Va ser vicepresident de la Reial Acadèmia Europea de Doctors i acadèmic de l’Academia Xacobea. Entre d’altres treballs, va publicar La noria del siglo XXI i El contrato bancario de servicio de cajas de seguridad. En total va publicar cinc llibres i 23 treballes de contingut jurídic.

Va ser marit de l’exdelegada del govern a Catalunya i exministra del PP Julia García Valdecasas. Va ser un dels fundadors de l’Unió del Poble Navarrès i políticament sempre va ser un home de dretes. Era, de fet, membre d’honor de l’associació d’amics de la Guardia Civil i en els últims anys no havia amagat la seva filiació al Partit Popular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia