Necrològiques

cultura

Mor l’escriptora Teresa Amat, patrona vitalícia de la Fundació Francesc Pujols

A l’estiu va publicar ‘Josep Pla i l’art’, un llibre de l’editorial Sidillà dedicat a l’escriptor de Palafrugell

La reconeguda filòloga i escriptora Teresa Amat Canals (Martorell, 1950), patrona vitalícia de la Fundació Francesc Pujols i Morgades de la seva vila, va morir ahir als 74 anys. A l’estiu va publicar el seu últim llibre, Josep Pla i l’art, un meticulós recorregut per les pàgines dedicades per l’escriptor a l’art i als artistes publicat per l’editorial Sidillà com a número 22 de la col·lecció Busca-raons. Amat havia lluitat en els darrers mesos contra el segon càncer en quatre anys.

L’autora es va llicenciar en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i va treballar en el Consorci per a la Normalització Lingüística. El 2015 va guanyar el premi literari Premi de Vila de Martorell amb el recull de relats Tot ve que s’acaba. Abans havia publicat l’assaig Castracions. Cinquanta anys de revolució cubana. (2009). Aquest llibre va sorgir de la seva estada al país, els motius pels quals es va desencadenar la revolució i quines en va ser, al seu parer, les principals conseqüències. Va ser l’autora d’un dels primers blocs literaris en català a la xarxa, Les paraules i els dies (2002). En aquell moment va ser una de les 200 protagonistes de la Internet catalana de Sobirania.cat.

L’editora de Sidilla Judit Pujadó, que la va conèixer durant la preparació i posterior publicació de Josep Pla i l’art admet que aquesta obra era necessària per entendre un aspecte de l’escriptor de gran rellevància. “Pla va viure al costat dels millors artistes del món, que en aquell moment estaven a Catalunya i els va conèixer personalment. Això té un gran valor i aquest llibre ja és una obra de referència.” El treball ens el va proposar ella. Sentia una gran reverència per Pla i es nota en totes les planes. “Teníem pendent una presentació a Martorell però malauradament no podrà ser. Era una dona amable, agradable i molt intel·ligent.”

Les reaccions a la seva pèrdua no s’han fet esperar a tampoc la xarxa. “Teníem moltes ganes de presentar a Palafrugell el seu darrer llibre, però malauradament la mort se l’ha endut abans d’hora. La recordarem llegint-la”, ha escrit la Fundació Josep Pla. “Després d’una llarga lluita amb la malaltia, hui ens ha deixat Teresa Amat. Bona escriptora i lectora exigent, des d’un inici fou generosa amb el projecte de Trapezi. Trobarem a faltar les seues observacions exigents, cordials i inflamables. Descanse en pau”, ha escrit eltrapezi. La revista Paper de vidre, en la qual Amat va col·laborar, també ha destacat la “seva mirada insubornable i la seva escriptura esmolada.”

Amat també havia col·laborat a les planes de Quadern a El País, on ja havia mostrat la seva predilecció per Josep Pla, un autor al qual va poder estudiar més a fons gràcies a la seva darrera obra. "Hagi escrit sobre el que hagi escrit, Pla ens ha ensenyat a mirar el nostre país i la seva gent, a mirar-nos a nosaltres mateixos i, des d’aquí, a mirar el món; i per això ens agrada”, va escriure l’autora en la seva obra pòstuma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia