Sense - Avui

Mor el dissenyador i empresari de moda Armand Basi

Decés

Armand Basi, l’empresari creador de la firma de moda que du el seu nom i fabricant i distribuïdor a Espanya de Lacoste, va morir ahir a Barcelona als 85 anys, després d’una llarga malaltia. Va ser un dels grans emprenedors catalans i, per la seva relació amb França, d’on va importar la firma del tenista René Lacoste, el país veí l’havia distingit amb el títol de Cavaller de la Legió d’Honor.

La seva vida va ser un no parar, i de començar amb el seu germà Josep l’any 1948 obrint un petit taller on feien gènere de punt va acabar creant un gran imperi. Ara no només l’Estat espanyol és el tercer consumidor de Lacoste del món, darrere de França i els Estats Units, sinó que la firma Armand Basi, de la mà del cap creatiu i cosí del fundador, Lluís Juste de Nin, és una de les grans a les desfilades de moda internacionals.
La capella ardent de l’empresari de la moda va quedar instal·lada ahir al tanatori de Sant Gervasi, on avui al migdia es farà el funeral. Es dóna la circumstància que el germà d’Armand, Josep, l’altra ànima de l’empresa familiar, va morir ara just fa un any: el Nadal del 2007.
Armand Basi va ser un curiós, per això després de crear el 1948 un taller de confecció amb el seu germà viatjaven sovint a França per veure què s’hi feia. Els Basi burlaven la vigilància fèrria del règim del general Franco dient que anaven a Lourdes. Però no hi anaven. Anaven a París.

Allà va ser quan a principis dels seixanta hi van descobrir els polos del tenista Lacoste. Els van agradar tant que van anar a buscar el mateix René Lacoste allà on estiuejava, al País Basc francès. Els dos germana van anar preparats: van mostrar-li un polo que ells havien produït a Barcelona i al francès li va agradar tant que els va donar la franquícia a Espanya de la seva roba. Des d’aleshores Armand Basi fabrica i distribueix la col·lecció a l’Estat.

Amb la solidesa que donava Lacoste el 1986 Armand Basi va crear una firma de moda pròpia, que, de cara al públic, s’ha conegut, sobretot, gràcies al carisma de Lluís Juste de Nin, un dels membres més coneguts de la família.

La línia d’home està en mans del dissenyador Josep Abril, mentre que la de dona la du l’alemany instal·lat a Londres Markus Lupfer, que va debutar amb la firma el setembre del 2007 a la passarel·la de Londres.

Des del 1994 Basi es comercialitza a Europa, Amèrica del Nord i Àsia. El 1995 va inaugurar la primera botiga Armand Basi a Londres. La firma no només té roba, sinó també calçat, marroquineria i complements, rellotges, ulleres, fragàncies, joies i roba de la llar.

La indústria creada per Basi, “un industrial que treballa amb idees d’artesà”, com ell mateix se solia definir, té ara al darrere una empresa amb 450 treballadors.

La fàbrica, les oficines centrals i el centre de disseny són a Badalona i el magatzem a Barberà del Vallès. L’any 2007 l’empresa va facturar 117,5 milions d’euros.  

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.