Sense - El Punt

La contraportada

L'últim notari de la vall

El notari Manuel Faus Pujol manté viva la tradició d'exercir un dia a l'any com a notari de la Vall d'en Bas, amb motiu de la Fira de Sant Nicolau

Des de fa gairebé dues dècades, Manuel Faus Pujol, notari a Olot des de fa més de trenta anys, puja un cop a l'any al Mallol per oferir els seus serveis a la gent de la Vall d'en Bas i a qualsevol persona que assisteixi a la Fira de Sant Nicolau. Aquesta fira medieval de gran tradició a la vall, que ahir va viure el seu dia gran amb una important afluència de públic, ha fet aquest any un salt endavant, amb un increment del nombre de parades i d'espectacles d'animació al carrer: dansa del ventre, joglars, lluites amb espases... tot un viatge en el temps que pot incloure fins i tot una actuació de Lloll Bertran.

Al mig de les exposicions i demostracions d'eines i oficis tradicionals, les passejades en burro, el bestiar autòcton i tot l'enrenou de la fira, la notaria del poble –que no és l'edifici on hi havia l'original, però s'hi troba molt a prop, a la casa d'un veí– és un racó de pau on el senyor Faus, nét i nebot de notaris, atén amablement les consultes que li vulguin fer i fins i tot tramita alguns documents, amb un gran simbolisme per a la gent de la vall: són sobretot testaments que deixen constància en el seu redactat que es van portar a terme el dia de la Fira de Sant Nicolau. “En els segles XVIII i XIX, en un moment en què les comunicacions eren molt més difícils que no pas ara, aquest era el centre administratiu de tots els petits pobles de la zona i per això era necessari un notari. Quan es va recuperar la Fira de Sant Nicolau es va decidir que un dia a l'any la Vall d'en Bas tornaria a tenir notari, però no com si fos una escenificació teatral d'un fet històric, sinó amb totes les competències i funcions”, explicava ahir Manuel Faus Pujol, que cap a la una del migdia havia tramitat tres documents –“en temps d'eufòria, havia arribat a fer-ne una dotzena durant la jornada de la fira, fins i tot escriptures de compravenda”–, algun dels quals provenia de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, com ho va demostrar davant del conseller d'Interior, Felip Puig, que visitava la fira amb el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l'alcalde, Miquel Calm.

Als 68 anys, el notari de la Vall d'en Bas té bona salut i bon humor, i no sembla que vulgui retirar-se del càrrec en un futur immediat, però també és conscient que tindrà una difícil successió: no hi ha gaire gent disposada a sacrificar un dia de festa per anar a fer de notari de poble –perquè així es defineix ell mateix– per tal de mantenir viva una curiosa tradició molt arrelada en la història i l'ànima de la gent de la Vall d'en Bas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.