Sense - El Punt

A la Catalunya Nord gairebé empatats

Hollande obté el 50,59% dels vots contra el 49,41% de Sarkozy

A Perpinyà, guanya Hollande amb un 51,27%

Christian Bourquin, president socialista del Llenguadoc-Rosselló, esdevé, amb l'elecció de François Hollande, el polític més influent de la Catalunya Nord. Guanya pes, també, la presidenta socialista del Consell General Hermeline Malherbe. Els socialistes no amagaven la seva joia “per haver participat a aquesta victòria”, tot i obviant que a la Catalunya Nord els resultats han estat gairebé un empat. En el conjunt de les comarques nord-catalanes, François Hollande obté el 50,59% dels vots contra el 49,41% per a Nicolas Sarkozy. A Perpinyà, Hollande supera el 51%.

Bourquin afirmava que “ara farem realitat una enorme descentralització que, sense arribar a l'autonomia, donarà molt més poder a les regions.” Marcel Mateu, vicepresident regional, afegia que “Hollande s'ha compromès a ratificar la Carta Europea de les Llengües Minoritàries”.

El senador i líder rossellonès del partit de Sarkozy, François Calvet, explicava que el resultat “és una decepció molt forta”. Desmarcant-se de les posicions jacobines defensades per Sarkozy, Calvet ha deixat clar que ell defensa “un estat federal europeu on els catalans serem unificats” i per això està negociant “amb CDC, el partit del president Mas, per a futures eleccions locals”.

Els resultats de l'extrema dreta a la primera volta –en què va quedar gairebé empatada amb socialistes i conservadors– condiciona ara la política nord-catalana. El líder ultradretà Louis Alliot –que el 2014 vol arribar a l'alcaldia de Perpinyà– explicava que “fa poc a la UMP no volien veure ni les nostres cares ni les nostres idees; ara han recuperat les nostres idees, però continuen sense voler veure'ns les cares”.

Dels partits d'obediència catalana, ERC havia demanat el vot per a Hollande, tot i considerar que “no feia cap referència a la nostra especificitat”. Per Jaume Roure, d'Unitat Catalana, creu que “els catalans canviem de moliner però no de lladre” i Jordi Vera, de CDC, afirma que “aquest resultat no canviarà en res la nostra estratègia amb la UMP”.

FRASE

Farem realitat una enorme descentralització sense arribar a l'autonomia
Christian Bourquin
president de la regió del llenguadoc-rosselló

FRASE

No volien les nostres cares ni les nostres idees i han recuperat les nostres idees sense veure'ns les cares
Louis Alliot
vicepresident del front national i dirigent a la Catalunya Nord

FRASE

No sóc jacobí; defensi un estat federal europeu on els catalans serem unificats
François Calvet
senador i president nord-català del partit de nicolas sarkozy
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.