Sense - El Punt
Miquel Vilardell
President del Col·legi de Metges de Barcelona
“Mentre tingui veu, lluitaré per la sanitat pública”
Més enllà de la despesa, quan una persona està malalta, té dret que la curin
Bon dia, doctor. No tinc papers i estic malalt. Em tractarà?
Sens dubte! No crec que hi hagi cap metge que deixi d'atendre una persona amb un problema de salut.
A Espanya hi ha llocs que sembla que no ho faran.
Seria un gravíssim error. S'ha de preservar la universalitat sanitària. Ho vaig dir des del primer moment que va sortir la idea d'eliminar serveis als sensepapers i el Col·legi ho aprova: cap metge ni metgessa desatendrà ningú que ho necessiti.
Li he dit que la meva malaltia és contagiosa? És que he estat estossegant al metro.
Aquest és un altre risc: que trenquem unes barreres epidemiològiques que teníem ben controlades. És important conservar la salut i prevenir les malalties.
A més, si no em tracten aniré estenent la infecció i gastaran més.
Insisteixo: més enllà de la despesa, quan una persona està malalta, té dret que la curin.
S'exagera amb el turisme sanitari?
No. Hi ha turisme sanitari. Ara està més controlat. Però el sistema nacional de salut té un alt prestigi. Per això hi ha gent que aprofita el període de vacances per utilitzar uns recursos que després no retornen. Això s'ha de controlar.
El sistema sanitari català mor d'èxit, doncs?
Moria. Per dos motius: primer, perquè en un molt curt període a Catalunya va entrar un milió i mig de persones; segon, perquè el nostre prestigi sanitari és molt gran i vénen persones d'altres llocs a tractar-se. Així ha augmentat molt el cost sanitari del nostre país.
La culpa de la despesa sanitària és de la gent, per posar-se malalta.
Error. La gent no vol emmalaltir. Si una persona es queixa és perquè té la sensació que té un problema de salut. El tingui o no. I, per tant, necessita que l'ajudin.
Els metges gasten massa?
Tenim uns professionals sanitaris de primer nivell. I quan fan l'acte mèdic, una gran majoria utilitza l'evidència científica. Una altra cosa és l'eficiència.
I com la millorem?
Amb una agència d'avaluació i qualitat que faci els protocols i les guies de pràctica clínica perquè quan s'introdueixi alguna prestació nova s'analitzi la seva eficàcia i es pactin uns protocols.
Per què?
Perquè les mateixes malalties es tractin de la mateixa manera, més enllà de les fórmules personals.
Amb les retallades, tornarem a estar com estàvem fa 40 anys?
Espero que no. N'estic convençut i hem de lluitar per mantenir una sanitat pública de qualitat. Personalment, mentre tingui veu, ho seguiré fent. I com jo, una gran majoria dels professionals sanitaris que opinen el mateix. No crec que ningú pensi a tirar enrere aquest sistema sanitari.
Sí, però tot això qui ho paga?
Jo sempre he cregut que els polítics haurien d'arribar a un pacte sobre sanitat. D'on han de venir els recursos? Via impostos, via taxes, via redistribució pressupostària diferent... Però és una decisió política.
La sanitat cada cop gasta més.
Perquè apareixen innovacions, medicaments nous, tractaments millors que s'han de posar en la cartera de serveis per millorar la qualitat de vida de les persones. Ara bé, els professionals de la salut hem d'utilitzar bé els recursos. Per això parlo de l'agència de qualitat, de treballar amb protocols i de racionalitzar la despesa concentrant serveis.
Què li sembla l'euro per recepta, ara que fa temps que és en marxa?
Sempre pregunto: si ara retiren aquesta taxa, què farien els polítics? Retallar més? Sí o no? Si diuen que sí, llavors replico que no toquin res. Ara, seria bo que ens poséssim d'acord, mentre formem part de l'Estat espanyol, que no hi hagués grans desigualtats entre comunitats autònomes.
Miquel Vilardell President del Col·legi de Metges de Barcelona
albert salamé
El doctor Miquel Vilardell (Borredà, 1946), president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona des de febrer del 2011, defensa en aquesta entrevista el sistema sanitari de Catalunya. Creu que el futur està ple d'incerteses, però també que ni la societat ni els professionals permetran el retrocés a fórmules del passat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.