Sense - El Punt

SALVADOR BALLIU I TORROELLA

PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SELVA

“Els consells s'han d'aprimar”

Defensa la feina que fan els consells comarcals, però veuria bé que en els càrrecs polítics només hi hagués alcaldes

Defensa que tant Valls com Fauria van plegar perquè volien, i pensant en la comarca

Empresari
turístic i del transport, va començar a treballar de grum al balneari de Caldes, després va passar per una feina on diu que guanyava molts diners però s'avorria, i la va deixar per muntar les seves empreses. Ara és alcalde de Caldes de Malavella i president del Consell.

Ha assumit el repte de presidir el Consell de la Selva en una etapa complicada, després que hagin plegat tant el seu anterior president, Robert Fauria, com el conseller Josep Valls, imputats en diferents casos judicials.

Per reduir les administracions plantejo tres hipòtesis: eliminar consells comarcals, diputacions o unir municipis petits?
No trio cap opció! Les administracions s'han de reduir, en sóc partidari. Hi ha molts sous i ha de ser tot més senzill, el que passa és que ho hem complicat tant... Però els consells donen uns serveis mancomunats als ajuntaments, per això es van crear. Si no ho fem nosaltres ho haurà de fer una altra administració. De cara al proper mandat, tal com s'encara la llei, sembla que serà com un consell d'alcaldes.
Des del grup dels independents es diu que encara es veu el consell com un lloc d'intercanvi de favors polítics, i que els que hi són no han estat votats directament...
Un consell d'alcaldes seria més lògic, que per ser conseller comarcal haguessis de ser alcalde. Que siguin els alcaldes ho veiem tots clar; que s'ha d'aprimar, també... Una gestió del dia a dia que hauria de tirar endavant una comissió dels mateixos alcaldes.
Hi ha hagut friccions internes per la presidència al Consell?
A Convergència, cap.
A Convergència i Unió?
No. Jo era conseller, em va cridar en Robert Fauria i em va proposar portar l'àrea que tenia l'alcaldessa d'Amer. Al cap d'un temps em van proposar presidir el Consell, i després es va comunicar a ERC i a la direcció a Girona. S'ha allargat molt, però no perquè hi hagués cap fricció, nosaltres al cap de deu dies ja ho teníem...
Hi havia algú com ara Josep Antoni Frias que té molta experiència al Consell...
Sí, per això és portaveu del grup. Crèiem que la presidència havia de ser de CDC. Frias és d'Unió, té tota la meva confiança, és un alcalde molt vàlid, que té empenta... jo el vull tenir al meu costat.
Com ha afectat el cas Manga al Consell? Es viu amb incomoditat la relació amb GRS, tenint en compte que el seu cap és a la presó?
S'ha creat una mala imatge. Hem de ser capaços de demostrar que el que es feia, es feia bé. Amb GRS no podem dir que pleguem de cop i volta, hem de saber què es feia i mirar-ho bé. És com si ens donessin la independència avui, tindríem un problema. Encara no estem preparats.
En el seu discurs de comiat del Consell, Josep Valls va parlar de xantatge i pressions de despatx. Té la sensació que tothom parla de la presumpció d'innocència però ja l'han jutjat?
Ell es dedicava al món polític. crec que és un bon noi i ho ha fet bé. El que ha passat no li ho desitjo a ningú. L'opinió pública té això, que jutja abans que hi hagi judici. Però també sóc partidari que el que la fa l'hagi de pagar.
Al final, és veritat que CiU ha entregat el cap de Valls a
ERC?
No. Si ha plegat ha estat perquè ell ho volia.
De veritat? Perquè volia?
Sí. Ell va presentar la renúncia.
Però les pressions hi eren.
Les pressions han estat de molts tipus. Ell anava per Lloret i l'assenyalaven. Venia al Consell i no s'hi sentia còmode. CiU ha passat un període molt complicat a la comarca de la Selva... Una de les maneres que es va decidir, i van ser ells, va ser plegar, sobretot per la comarca.
Però si continuava no es trencava el pacte amb ERC?
Això és una altra cosa. Serien les conseqüències. CiU no li ho ha exigit. Ell té una situació complicada. Ha dedicat molts anys a la política i d'un dia per altre se li ha acabat el futur. Ni Fauria ni Valls no tenen futur polític, que és el que saben fer.
S'ha dit que ara s'investiga més CiU pel procés sobiranista. No té por que l'investiguin també?
No tinc res per amagar. El dia que vaig sortir d'alcalde inclús vaig anar a la notaria i els meus negocis personals els vaig delegar tots a la meva dona.
Creu que la proposta de govern de concentració dels Independents era sincera?
No. Jo em pensava que retirarien la proposta, perquè no té sentit elegir president i tot seguit proposar un govern de concentració. Estic convençut que la proposta era per fer-se veure. Al final, encara que soni malament, hi ha d'haver algú que mani.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.