La Festa del Serpent, el poble contra la bèstia
Manlleu viu avui un dels actes de la festa major més participatius. Aigua, foc, música i espectacle formen part d'una llegenda que encisa petits i grans
“Per damunt de Manlleu/ n'hi ha una pollancreda;/ n'hi ha un serpent molt gros,/ esgarrifós de veure.” Així comença la cançó El Serpent de Manlleu, de la qual –igual que de la llegenda–, n'existeixen diverses versions. Del que no es coneixen adaptacions, en canvi, és de la Festa del Serpent que es fa a Manlleu cada 14 d'agost, un dels actes més esperats i participatius de tota la festa major.
La Festa del Serpent reuneix tots els ingredients per captar l'atenció de petits i grans: tallers infantils, espectacle de titelles per explicar la llegenda (novetat d'aquest any), aigua, foc, música, cercavila, ball i, fins i tot, el robatori d'un diamant. Tot comença cap a dos quarts de deu del matí, a l'Embarcador, quan surt la caminada cap a la Devesa, on es fa una lectura de la llegenda. A la tarda la festa es dedica als nens i nenes, amb La Serpent dels Menuts, un reguitzell d'activitats relacionades amb aquest temut animal que comprèn des de tallers creatius fins a danses.
Així que es fa fosc, comença la festa. Des d'un barca situada al riu Ter, un narrador guia uns vailets que travessen a la Devesa per anar a robar el diamant que custodia el serpent a sota d'un morter. Aquest robatori, acompanyat per un espectacle pirotècnic, desperta la fúria de l'animal, que travessa el riu per perseguir els lladres pels carrers. A Dalt Vila, mentre la coral Serpentcanta entona la cançó del serpent, es decideix amagar el diamant dins d'un morter que és baixat fins a la plaça Fra Bernadí. Quan el serpent veu on li han amagat el diamant, travessa la plaça, puja a l'escenari i comença a cargolar el morter fins que ell mateix mor ofegat. Així és com els vailets recuperen el diamant i tothom comença a ballar la dansa del serpent, abans del concert musical final.
Per celebrar que els vilatans de Manlleu han aconseguit derrotar la bèstia, cap al final de la festa es fa el Salt del Diamant, un espectacle que comença amb una representació protagonitzada per dos vailets que rivalitzen pel mèrit d'haver recuperat el diamant. El final, divertit i esbojarrat, acaba amb el ball del diamant i una petita cercavila en què es barreja la música, els timbals, els diables i el foc.