Sense - Sortim

La descoberta

Seguint la pista als neandertals

CAPELLADES destaca pel seu important patrimoni arqueològic prehistòric, que té com a màxim exponent l'impressionant jaciment del paleolític de l'abric Romaní, una peça clau per saber com vivien els nostres avantpassats

L'abric Romaní és el puntal del futur parc prehistòric de Capellades, que preveu la creació d'un espai temàtic interactiu sobre els neandertals i ha estat promogut per l'Ajuntament. El projecte està en fase d'execució i la idea és obrir al públic tot el recorregut per la cinglera del Capelló, on s'han localitzat una vintena de jaciments arqueològics. També s'hi ha previst la creació d'un museu, que s'ha ajornat per la crisi. De moment, doncs, només es pot accedir a l'abric Romaní, visita que es pot combinar amb la del Museu Molí Paperer de Capellades.


L'agost és època d'excavacions a l'abric Romaní, el tresor arqueològic de Capellades. Aquest impressionant jaciment del paleolític està situat a la cinglera del Capelló, on s'ha conservat gran quantitat de material relacionat amb el pas de neandertals per la zona gràcies a les seves particulars condicions geològiques. El jaciment deu el seu nom a l'industrial paperer capelladí Amador Romaní, que el va descobrir el 1909, i des de fa tres dècades s'hi excava sota la direcció de l'arqueòleg Eudald Carbonell.

Com que falta trobar restes humanes, a l'abric Romaní s'hi ha recuperat una valuosa col·lecció d'objectes de fusta i estris de pedra i os, a banda de restes faunístiques, i també s'han descobert més de 200 llars de foc. Són uns treballs que el converteixen en una peça clau per conèixer com vivien els nostres avantpassats prehistòrics neandertals fa entre 40.000 i 79.000 anys. Aquest mes, coincidint amb la campanya d'excavacions, s'hi poden fer visites lliures d'onze a una del migdia i de cinc a set de la tarda. Al setembre es recuperarà l'horari i la dinàmica habitual de les visites, que són guiades els diumenges i concertades per a grups la resta de la setmana. La visita inclou una exposició introductòria, un audiovisual temàtic, una explicació sobre el jaciment i un taller de tir amb propulsor i de tir amb arc.

L.S.

COM ARRIBAR-HI. Situat a la Ronda del Capelló, s'hi pot accedir per la C-15 (Vilafranca del Penedès-Igualada), agafant la sortida de Capellades. També amb la Hispano Igualadina (línies Barcelona-Igualada i Vilafranca-Igualada) i amb les línies R6 i R60 de FGC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.