Sense - El Punt

Girona captiva el turisme jueu

TRIANGLE JUEU ·

Girona, Castelló d'Empúries i Besalú promocionen els calls per atraure nous turistes

A la capital gironina, el 30% de visitants del Museu d'Història dels Jueus provenen d'Israel

A Besalú, Israel desbanca França del rànquing de visitants internacionals

La demarcació de Girona està experimentant un augment del nombre de turistes jueus. Girona, Besalú i Castelló d'Empúries, els tres municipis que formen el triangle jueu gironí, cada vegada reben més visitants interessats en el patrimoni i la cultura hebreus. Les tres localitats, que formen part de la Xarxa de Calls de l'Estat espanyol, veuen com els esforços realitzats per potenciar aquest tipus de turisme comencen a donar bons resultats.

Girona és una de les ciutats capdavanteres a Catalunya en turisme jueu. Això ho demostra el fet que els turistes d'Israel representen un 30% del total de visitants que ha rebut el Museu d'Història dels Jueus de la ciutat de Girona entre gener i juliol d'aquest any. “Això sense comptar els turistes jueus d'altres nacionalitats”, recorda Assumpció Hosta, directora del patronat Call de Girona. De fet, són molts els visitants atrets pels atractius del call. Per exemple, més de cent mil persones han participat en les activitats del Centre Bonastruc ça Porta i del Museu d'Història dels Jueus de Girona des de principi d'any. I 918 persones van gaudir durant el 2012 de la visita guiada pel call, que també inclou l'entrada al Museu d'Història dels Jueus.

Castelló d'Empúries és el primer estiu que forma part de la Xarxa de Calls, i l'oficina de turisme ja ha atès 64 israelians des de començament d'any. Aquesta xifra representa un increment notable, ja que en tot el 2012 en van rebre 87. A més, gairebé 6.500 persones, segons dades de l'Arxiu Municipal de Castelló, van participar en les activitats relacionades amb la cultura hebrea l'any passat.

Besalú, per la seva banda, ha vist com el turisme jueu s'ha incrementat, fins al punt que el 2012 Israel va desbancar França en el rànquing de primer país d'origen dels visitants internacionals.

Pel que fa al perfil del turista, a la capital gironina predomina “el visitant interessat per la cultura jueva i que ve de forma individual o en família”, afirma Assumpció Hosta. A Besalú, en canvi, els turistes solen ser persones de mitjana edat que viatgen en grup i que s'estan a Barcelona, però aprofiten per fer excursions pel territori, segons fonts de l'oficina de turisme. A Castelló d'Empúries, el 90% dels visitants que s'interessen pel patrimoni jueu són de Catalunya o de la resta de l'Estat, i el 10% són francesos.

30
per cent és el percentatge d'israelians
que han visitat el Museu d'Història dels Jueus de Girona des de començament d'any.
6.500
persones van participar
en les activitats relacionades amb la cultura jueva que va dur a terme Castelló d'Empúries durant el 2012.
Promoció

Creuers, font de visitants americans jueus

La companyia nord-americana de creuers de luxe Oceania Cruises portarà turistes d'arrels jueves als ports de Palamós i Roses. Així ho va acordar amb la Generalitat i el Patronat de Turisme de la Costa Brava al mes de març, durant una convenció internacional de creuers a Miami, amb la finalitat d'impulsar l'activitat dels creuers als ports catalans. Palamós i Roses actuaran com a ports alternatius als ports d'escala actuals del Mediterrani i seran la porta d'entrada per a les comunitats jueves nord-americanes.

Tradició

Vi elaborat segons els costums jueus

Castelló d'Empúries treballa des de començament de l'any passat perquè els cellers de la DO Empordà facin vi elaborat segons els costums tradicionals jueus. El projecte, anomenat Vinyes de Sefarad, forma part d'un dels programes que està tirant endavant la Xarxa de Calls de l'Estat espanyol. Tot i que ja hi ha un parell de cellers que ofereixen vi jueu, l'objectiu és augmentar la producció a l'Empordà per oferir un producte amb un valor afegit i així atraure més turisme hebreu. La Xarxa de Calls també du a terme un projecte semblant en l'àmbit de la gastronomia.

Xarxa

Sis municipis amb calls a Catalunya

Els municipis del triangle jueu gironí formen part de la Xarxa de Calls, una associació pública sense ànim de lucre que té com a objectiu la conservació del patrimoni i llegat sefardita de l'Estat espanyol, així com la promoció de projectes culturals, turístics i acadèmics. Actualment l'entitat està formada per 24 municipis, sis dels quals a Catalunya: Girona, Barcelona, Tarragona, Tortosa, Besalú i Castelló d'Empúries. Girona va ser una de les ciutats fundadores de l'associació, el 1995, i en forma part de la junta directiva des del 2011. D'altra banda, Besalú va entrar a formar part de l'organització el 2008, i Castelló d'Empúries ho va fer l'any passat.

Activitats

‘Besalú, ciutat jueva', un atractiu per als turistes

Besalú du a terme diferents activitats dedicades a la difusió de la cultura hebrea, entre les quals destaca Besalú, ciutat jueva. Es tracta d'una recreació històrica centrada en la comunitat jueva medieval del municipi. Cada diumenge del mes de març, Besalú commemora el passat jueu de la vila amb propostes gastronòmiques i visites teatralitzades pel patrimoni jueu del municipi. Cinc restaurants del municipi ofereixen plats sefardites, com ara mussaca, xai amb dàtils i hummus, com també dolços associats a les celebracions del calendari de la tradició jueva, com ara els bunyols de Hanukkà i les orelles d'Aman. A més, en l'esdeveniment també hi ha un mercat artesanal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.