A Vilabertran, les pomes són unes postres diferents
La Fira de l'Horta i la Poma de Relleno celebra la 12a edició el 15 de setembre amb la novetat d'un dinar popular exclusivament de Productes de l'Empordà
Pomes farcides de botifarra dolça i de galetes acompanyades de fruits secs seran el plat fort a Vilabertran el 15 de setembre per la Fira de l'Horta i la Poma de Relleno. En aquesta 12a edició, Vilabertran disposarà de més de 3.000 pomes de relleno, les postres típiques de la localitat, preparades desinteressadament per un grup de dones del poble per ajudar l'associació Els Xiprers, els organitzadors de l'esdeveniment.
La inauguració de la Fira de l'Horta i la Poma de Relleno, a la plaça dels Hortolans a les 10 del matí, donarà el tret de sortida a un dia carregat d'activitats per a tots els públics. La degustació i venda de pomes de relleno, la demostració del procés d'elaboració del vi i els tallers de treballs artesanals són només algunes de les accions relacionades amb l'agricultura i l'artesania que es portaran a terme durant la fira. A més, no hi faltaran la tradicional desfilada dels capgrossos ni les sardanes; així com tampoc el pregó, a càrrec de Pere Tàpies, presentador del programa gastronòmic Tàpies variades de Catalunya Ràdio.
Tot i així, el plat fort de l'edició d'enguany és la novetat del dinar popular, amb un preu de 15 euros. L'objectiu és celebrar que les pomes de relleno han entrat a formar part de la marca de garantia Productes de l'Empordà. És per això que tots els plats es faran exclusivament amb aliments protegits amb aquesta marca. El públic assistent, doncs, podrà disfrutar de canapès de botifarra dolça, amanida amb ceba de Figueres, arròs de Pals amb gambes de Palamós, recuit i brunyols de l'Empordà, sense oblidar el plat de Vilabertran per excel·lència: les pomes de relleno. Tot això, acompanyat, a més, per vi Dinarells negre, de la DO Empordà.
L'origen de les pomes de relleno ve de segles passats quan, per la festa de la Mare de Déu d'Agost, era típic menjar aquestes postres a la mitja part del ball, tot i que se'n desconeix l'origen exacte. La seva elaboració complicada, que requereix una cocció lenta durant tres dies, s'ha transmès de generació en generació. Fins i tot la paraula relleno, tot i ser un barbarisme s'ha mantingut al llarg dels anys a l'Empordà per definir les pomes farcides que han esdevingut una tradició.