Sense - Avui

Israel desafia Obama

Netanyahu avisa els EUA que no congelarà les colònies

Israel ha advertit que continuarà ampliant els assentaments jueus a Cisjordània i de res ha servit que el president dels EUA, Barack Obama, primer, i la secretària d’Estat, Hillary Clinton, després, li exigissin que aturi el desenvolupament de les colònies.

Segons va dir Mark Regev, portaveu del primer ministre israelià, “l’estatus dels assentaments que ja existeixen s’haurà de determinar en les converses de pau amb els palestins”, però va afegir que fins llavors la vida als assentaments continuarà “amb normalitat”. Un eufemisme per indicar que les construccions per fer front al “creixement natural” de població seguiran endavant. Regev també va assegurar, això sí, que no es construiran nous assentaments i que es desmantellaran aquells que s’han erigit sense autorització.

El desafiament d’Israel coincidia amb la reunió que ahir celebraven a la Casa Blanca, la primera, el president nord-americà i el palestí, Mahmud Abbas. Aquest confia que Washington pressioni Israel perquè aturi la colonització i doni suport a la creació d’un Estat palestí, avalat per Obama i amb el qual el premier israelià, Benjamin Netanyahu, va evitar comprometre’s en la trobada que van mantenir els dos líders fa deu dies a la Casa Blanca. “Esperem una participació activa per part dels EUA que es tradueixi en la pressió sobre Israel perquè aturi els assentaments i les seves provocacions i accepti la solució dels dos Estats”, va dir Abbas.

Però el dirigent palestí també desperta escepticisme a Washington, on es qüestiona el seu lideratge per a un eventual diàleg amb Israel, i Obama vol que el govern d’Abbas a Cisjordània s’enforteixi perquè sigui més efectiu i accepti tornar a les negociacions.

L’Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha condicionat la represa del diàleg amb Israel al fet que aquest congeli el creixement dels assentaments, mentre que Netanyahu va dir que estava preparat per tornar a les converses “immediatament” però ho va condicionar al fet que els palestins reconeguin abans Israel com a “Estat jueu”, és a dir, que renunciïn al dret de retorn dels refugiats.

Obama es va reunir amb Netanyahu, a qui va exigir una suspensió dels assentaments que Hillary Clinton va reiterar aquest dimecres: “Obama vol veure una aturada de la colonització” i “no només d’alguns assentaments”. Es referia així tant als petits assentaments que es construeixen sense autorització del govern israelià com a les noves construccions a les colònies existents, que l’executiu hebreu avala.

L’ANP va rebre positivament les declaracions de Clinton i va destacar que la suspensió total dels assentaments és una de les condicions del pla de pau internacional acordat el 2003. A diferència de l’administració anterior, Obama ha estat molt clar en la crida a congelar els assentaments israelians així com a dir que la solució al conflicte “depèn de les dues parts”. I Clinton va assegurar que el seu govern treballa per aconseguir que israelians i palestins tornin a les negociacions.

Obama vol avançar en el procés de pau al Pròxim Orient i la setmana que ve viatjarà a Aràbia Saudita i a Egipte, on farà el seu esperat discurs al món musulmà amb què espera reparar la imatge dels EUA.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.