Joan Segura i Vila
Jugador, àrbitre i directiu d’escacs, feia 44 anys que era col·laborador de l’Avui i El Punt Avui
Dilluns al vespre ens deixava el jugador, àrbitre i directiu d’escacs Joan Segura i Vila, col·laborador a l’Avui des del primer número (dia de Sant Jordi del 1976) i posteriorment, des del 2011, a El Punt Avui fins a l’últim moment. Tenia 92 anys. Després de tres setmanes durant les quals el seu estat de salut havia empitjorat progressivament, li van diagnosticar la Covid-19 i diumenge va ingressar a l’Hospital General de Catalunya, on l’endemà va morir, segons van informar ahir a aquest diari fonts de la família.
Nascut a Santa Coloma de Queralt el 30 de juliol del 1928, va començar la trajectòria en el món dels escacs al Club Escacs Vic, amb el qual, amb només vint anys, es va proclamar campió de Vic (1948). El 1960 va ser campió de Catalunya per equips amb el Club Escacs Paluzie i el 1964 va jugar amb la selecció catalana en el torneig Sis Nacions, que es va disputar a Saragossa, amb la participació d’Alemanya, Àustria, Portugal, Itàlia i les seleccions d’Aragó i Catalunya. Un any més tard, va guanyar el torneig internacional de Santa Coloma de Queralt i, més endavant, es va proclamar campió d’Espanya d’Educació i Descans amb el Grup d’Escacs Seat.
Segura va desenvolupar també una intensa activitat com a directiu. Va presidir el Club Escacs Vic sis anys, durant els quals va aconseguir que l’equip pugés a primera divisió. També va ser president de la Federació Catalana d’Escacs, entre el 1978 i el 1987, i vicepresident de la Federació Espanyola. Va ser precisament durant el seu mandat que la Federació Catalana d’Escacs va adquirir entitat jurídica pròpia, va adaptar els seus estatuts a la nova normativa de la Generalitat, va crear el Circuit Català d’Escacs-Copa Generalitat de Catalunya i va promoure les partides internacionals amb Moscou i França i amb els escaquistes de la Catalunya del Nord.
Però no s’acaba aquí la seva vinculació al món dels escacs. Va participar en la publicació d’Escuela de ajedrez para principiantes (2001) i Iniciación al ajedrez (2006), a més de dirigir la revista El Butlletí d’Escacs, i va col·laborar en diversos diaris, com ara l’Avui, El Punt Avui, Mundo Deportivo i Diari de Barcelona. A l’Avui va començar a col·laborar-hi des del primer número, el dia de Sant Jordi del 1976, amb un problema d’escacs diari. Posteriorment, des del 2011, quan va néixer El Punt Avui, va continuar mantenint les seves col·laboracions fins a un total de 44 anys.
La seva trajectòria en el món dels escacs va ser reconeguda amb diverses distincions. El 1989 va rebre la medalla Forjadors de la Història Esportiva de Catalunya i va ser nomenat president d’honor de la Federació Catalana d’Escacs. Des del 1995 estava federat al club gracienc Tres Peons.
Joan Segura serà incinerat en la intimitat familiar i més endavant s’anunciarà una cerimònia en memòria seva.