Necrològiques

CULTURA

Mor als 80 anys l’actor barceloní José Lifante

L’aparició en algunes de les sèries espanyoles més conegudes el va fer molt popular

L’actor català José Lifante (Barcelona, 1943) ha mort aquest dimarts als 80 anys a l’Hospital Clínic de Madrid després d’ingressar-hi per una trombosi. Ho ha confirmat l’associació d’intèrprets AISGE a la xarxa social X (abans Twitter). En els últims anys la seva popularitat havia anat lligada a la participació en diferents sèries de televisió espanyoles.

Lifante, llicenciat en Filosofia i Lletres, va debutar en la companyia de teatre d’Enrique Diosado i Amelia de la Torre, a Barcelona. La seva primera aparició cinematogràfica va ser en la pel·lícula “Los atracadores” de Francisco Rovira Veleta. En el teatre va destacar en els seus inicis per la seva actuació a “El adefesio” (1966), de Rafael Alberti.

L’actor, molt prolífic en el cinema, el teatre i la televisió, es va traslladar a Madrid als anys setanta i va actuar per alguns dels directors espanyols més coneguts, com Luis García Berlanga, Pilar Miró, Jorge Grau o Eloy de la Iglesia. La seva presència en sèries de gran audiència com “Cuéntame” o “La bola de cristal” també van ajudar a fer-lo conegut.

Als anys setanta es va especialitzar en films de sèrie B, que amb el temps han esdevingut de culte, com “No profanar el sueño de los muertos” (1974), de Jorge Grau, un dels primers films del gènere de zombies rodats a Espanya. En les seves actuacions solia fer, literalment, de dolent de la pel·lícula. També se’l va poder veure a “Patrimonio nacional” (1981) i a “El perro del hortelano” (1996), tot un clàssic.

Va tenir l’oportunitat de treballar amb dues llegendes com Terry Gilliam i Robin Williams en la versió que va fer el conegut membre dels Monty Phyton de la novel·la fantàstica “Les aventures del baró Munchausen”, que es va rodar a Espanya (1988). En els últims anys se l’havia vist a televisió en sèries tan populars com “Farmacia de guardia”, “Aquí no hay quien viva”, “Cuéntame” i “Los Serrano”. També va ser un expert doblador, capaç d’interpretar diversos personatges en una mateixa sèrie.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia