Necrològiques

Ciència

Mor Arno Penzias, el Premi Nobel que va escoltar l’eco del Bing Bang

Juntament amb Robert Wilson va demostrar que la teoria era certa quan va escoltar-ne la radiació còsmica

El físic i astrònom Arno Penzias (1933, Munic), que juntament amb Robert Wilson va provar la Teoria del Big Bang, ha mort als 90 anys a San Francisco. El descobriment de la radiació còsmica de fons que provenia de la gran explosió que va crear l’univers li va valer, juntament amb el seu col·lega, el Premi Nobel de Física el 1978. Penzias va morir ahir per complicacions causades per l’Alzheimer que patia des de feia anys, segons va explicar el seu fill David al “New York Times”.

Penzias, de família jueva, va néixer a Alemanya. Als sis anys va poder abandonar el país gràcies al transport que es va organitzar clandestinament cap al Regne Unit per evacuar els nens jueus durant el règim nazi. La seva família va ser deportada a Polònia, però tots plegats es van poder retrobar als anys quaranta a Nova York.

La troballa que va confirmar la concepció que molts científics tenien de l’univers la va descobrir de forma accidental. El 1964, a Nova Jersey, escoltava una font de soroll a l’atmosfera que no sabia explicar. Amb l’ajuda d’altres companys va identificar-lo com la radiació de fons que provenia del Big Bang, la controvertida teoria exposada per primer cop de forma pública i sense cap gran prova per George Gamow el 1948. Ell mateix havia predit el 1946 que la gran explosió havia donat lloc a una radiació còsmica de fons, que finalment Penzias i Wilson acabarien detectant.

El descobriment de Penzias és considerat un dels més rellevants de la història científica. El Big Bang, de fet, s’ha convertit ja en un fet acceptat fins i tot per tots aquells que no tenen grans coneixements científics. L’explosió va tenir lloc fa uns 14 mil milions d’anys. Des de llavors, segons el físics, l’univers s’està expandint.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia