Necrològiques

RELIGIÓ

Dol al monestir de Poblet per la mort de l’abat emèrit Josep Alegre

Va ingressar-hi com a novici el 1995 i el 1998 va ser beneït abat, càrrec que va ocupar fins al 2015

L’abat emèrit de Poblet Josep Alegre i Vilas ha mort avui als 83 anys després d’una curta i inesperada malaltia, segons ha anunciat el monestir. Alegre feia 27 anys que era monjo i 53 que era sacerdot. Va ser l’abat de Poblet del 1998 al 2015. Durant el temps que va mantenir el càrrec, un dels més rellevants de l’església catalana, va ser el president nat de tots els monestirs de la Congregació Cistercenca sorgits en l’antiga Corona d’Aragó, que inclouen els de Santa Maria de Vallbona, Santa Maria de Valldonzella i Santa Maria de Solius.

L’emèrit va néixer a Vallobar (Baix Conca) el 8 de novembre del 1940. Va estudiar la carrera de mestre i en va fer durant un temps a Castellnou de Seana. El 1970 va ser ordenat prevere i va exercir el ministeri en poblacions de la zona de Daroca i Alcanyís.

Al cap de 25 anys com a prevere va ingressar com a novici al monestir, just quan Maur Esteve acabava de ser escollit abat general de l’Orde Cistercenc. Menys de tres anys després el mateix Alegre el rellevaria en el càrrec després de ser postulat per la comunitat de Poblet. Va rebre la benedicció el 27 de juny del 1998 a mans de l’arquebisbe de Tarragona, Lluís Martínez Sistach.

Alegre, mentre tot això passava, va estudiar monàstica a Roma i es va llicenciar per l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat amb una tesis sobre Guillem de Saint-Thierry. Mentre va ser abat va escriure i publicar l’obra “Lecturas marianas i palabras marianas de los santos padres para mi vida de hoy” (2000).

“El seu servei abacial a la comunitat va estar marcat per la discreció i la senzillesa, amb una preocupació especial per la formació de les noves vocacions”, ha destacat el monestir en la seva nota de comiat.

El 3 d desembre del 2015 va presentar la renúncia per motius d’edat i va ser succeït per Octavi Vilà i Mayo. Des de llavors va viure com a abat emèrit sempre, segons el monestir, “essent fidel al seu ideal monàstic de servei a la comunitat.”

Dimecres al capvespre va rebre la santa unció i el viàtic de mans del seu amic i cardenal, Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona, envoltat de tota la comunitat. El funeral es farà dilluns.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.