Necrològiques

Cultura

Mor als 93 anys el reconegut dramaturg i activista del Poblenou Nicasi Camps

Va escriure més de 130 obres i va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona el 2006

L’escriptor i dramaturg Nicasi Camps i Pinós (Terrassa, 1931), Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona el 2006, ha mort avui als 93 anys, segons han confirmat fonts familiars. Ha deixat com a llegat una abundant producció dramàtica, que inclou més de cent trenta obres en gairebé tots els gèneres, la majoria estrenades en diferents formats i més de trenta publicades. Va rebre nombrosos reconeixements durant tota la seva trajectòria. Formava part de l’associació d’escriptors en llengua catalana i el 2012 va ser nomenat Soci d’Honor l’associació espanyola d’escriptors de teatre infantil i juvenil.

Camps, que havia nascut a Terrassa, va arribar a Barcelona el 1939, només dos dies després de l’entrada de les tropes de Franco. Orfe de mare, va ser hospitalitzat a l’hospital de Sant Pau, al pavelló infantil de Santa Victòria. Ell mateix recordaria que s’hi va estar set mesos “per no sé quantes malalties”, en un carta que va enviar en aquest diari. “Però, gràcies a Déu –hi va afegir–, me’n vaig sortir. Allà també vaig tenir el goig de trobar-hi la meva ‘fada padrina’ en la persona de la senyora Maria Rosa Farré i Escofet”. Va ser batejat a la parròquia del mateix hospital. Més endavant la seva “fada”, la pedagoga Maria Rosa Farré, rebria la Creu de Sant Jordi. Camps. De jove, va estudiar comptabilitat i va treballar molts anys en una empresa del sector del metall.

L’escriptor va estar sempre molt vinculat a les entitats socials i culturals del Poblenou. N’era president honorari de l’Arxiu Històric del barri, soci del Centre Moral i Cultural i de l’Aliança i el 1987 i va rebre el 25è Premi Sant Martí concedit pel Consell Municipal del Districte per la seva obra escrita i per la seva activitat cívica al barri. Entre d’altres activitats culturals, va codirigir i col·laborar en la revista del barri “Quatre Cantons (1963-69 i 1973-78) i va publicar contes infantils a “Cavall Fort.”

La seva primera obra, “Anuncis econòmics” es va estrenar el 1962. El 1977 va rebre el premi Emili Vilanova dels darrers Jocs Florals a l’exili per “Un dissabte gris i trist”, un al·legat contra l’execució de Salvador Puig i Antich.

A banda d’obres d’alt contingut dramàtic també va ser autor de teatre juvenil i infantil. El 1976 va estrenar al Teatre Romea la seva primera obra infantil, una versió musical de “Les dones sàvies” de Molière, que giraria per tot el país i que es va veure a TV3.

El 1984 va guanyar el premi de l’Associació Espanyola de Teatre Infantil i Juvenil amb “La filla del carboner”, escrita el 1981. Va adaptar “El Príncep feliç” d’Oscar Wilde a la seva manera en el text “El príncep i l’oreneta”, que es va estrenar el 1983. El 2001 va ser guardonat per l’Ajuntament de Mataró amb el premi ce ciència-ficció Manuel de Pedrolo amb el conte “Missatge al president” i el 2007 va rebre el guardó Arlequí de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, molts dels quals havien portat els seus textos a l’escena. També va ser reconegut amb el premi de teatre d’autors estrangers a Munix.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest proper dimecres al matí (2/4 d’11) a la Parròquia de Santa Maria del Taulat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia