Necrològiques

SOCIETAT

Kenneth Smith, el primer executat del món amb el sistema d’asfíxia per nitrogen

L’estat d’Alabama va consumar la condemna amb un sistema que l’ONU considera ja una tortura

El gran himne de Lynyrd Skynrd Sweet home Alabama va ser la resposta a la cançó Alabama en què Neil Young mostrava la cara més obscura d’un dels estats més racistes i conservadors dels EUA. És un dels indrets on la pena de mort no només és vigent.

Aquesta setmana s’ha decidit experimentar un nou sistema, que per a molts experts provoca un patiment terrible en la persona condemnada: l’asfíxia per nitrogen. Així va ser executat dijous el condemnat Kenneth Smith, donant efectivament la raó a Neil Young. El “procés”, com van descriure’l els que el van dur a terme, va durar 22 minuts. El condemnat, conscient durant molta estona, va anar inhalant el gas tòxic a través d’una màscara fins que no va poder més. I tot això amb la presència de la seva dona i altres familiars.

Va ser el primer cop que s’utilitzava aquest mètode en humans. Fins llavors només s’havia aplicat per al sacrifici d’animals. Probablement el jutge que el va condemnar va creure que Smith era, efectivament, un animal. El condemnat havia assassinat una dona el 1988 a canvi de mil dòlars que li havia ofert el propi marit. Un altre còmplice ja havia estat executat el 2010 amb una injecció letal.

La tortura a Smith, que tot i el seu passat fosc no deixava de ser un humà amb els seus drets, no només va tenir lloc en l’acte final de la seva execució. El recorregut va ser gairebé pitjor. L’execució en un primer moment estava fixada per al novembre del 2022, però ja amb el pres lligat a la llitera de la mort el departament correccional de l’estat va haver de suspendre l’assassinat legal perquè no va poder trobar la vena adequada per punxar la injecció letal, fet que va provocar rebombori a tot el món.

Després d’això, les autoritats es van comprometre a no tornar a usar aquest mètode amb Smith en prendre consciència de la tortura que comportava allò fins i tot per a un condemnat a aquesta pena. Amb tot, 14 mesos després, amb el pres esperant al corredor de la mort, l’estat va tornar a programar l’execució. I heus aquí que el mètode triat va ser l’asfíxia per nitrogen, un experiment digne de les Schutzstaffel de Heinrich Himmler.

Durant el procés hi va haver múltiples apel·lacions, trucades internacionals que demanaven clemència i una declaració de l’ONU que descrivia el mètode com un nou sistema de tortura. La governadora republicana Kay Ivey es va desentendre de tot plegat i va refusar de fer la trucada per evitar el desenllaç.

Paradoxalment, Mike Sennett, el fill de la dona assassinada, va declarar després d’assistir a l’execució que perdonava Smith per l’assassinat. Molt cristià tot plegat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.