CULTURA
Carlos Joaniquet, històric editor barceloní
Va ser el propietari de les editorials Cervantes, El Zodíaco i Olimpo abans d’esdevenir escriptor
L’escriptor i antic editor Carlos Joaniquet Ibarz (Barcelona, 1936) va morir dimecres als 87 anys deixant un llegat de cinc novel·les, entre les quals destaca l’obra Onomancia (1996), un thriller que parteix d’un crim sense solució per a la policia que té lloc als carrers de Barcelona, tot i que no li agradava citar ni carrers ni monuments concrets.
Joaniquet, amb tot, és conegut en el sector del llibre per la seva tasca com a editor i distribuïdor en diferents editorials, un negoci que va heretar del seu pare, Àngel Joaniquet, que va ser un referent per a tota la família. “L’avi va ser sempre molt estimat a la ciutat. Durant la Guerra Civil anava a avisar tothom, fos del bàndol que fos, quan sabia que corrien perill de mort”, recorda el fill de Joaniquet, Carlos Joaniquet Estrada, que en els últims anys va treballar braç a braç amb el seu pare en la promoció i comercialització dels seus llibres a l’editorial Eclíptica.
La primera gran afició de Joaniquet va ser el cinema. Amb només disset anys ja volia ser director, però per raons familiars va començar els estudis de medicina i ciències biològiques abans de fer el salt al negoci de l’edició, en què va ser un referent dels anys seixanta als vuitanta a Barcelona. Va ser el propietari de les editorials Cervantes, El Zodíaco i Olimpo, que van publicar obres en pràcticament tots els gèneres, des de narrativa fins a obres il·lustrades per a col·leccionistes.
Entre els autors que va editar destaquen Camilo José Cela, Jacinto Benavente, André Maurois, Caroline Miller, Grazia Deledda, Wladyslaw Reymont, Louis Bromfield, Pearl S. Buck, Pierre Loti, Rabindranath Tagore i Selma Lagerlof.
També van comptar amb il·lustradors com Antoni Riera Rojas, José Correas, Pablo Ramírez, Pilarín Bayés i el pintor Artur Bellester. “Recordo que quan era jove llegia molta poesia. Li agradaven Pablo Neruda i Juan Ramón Jiménez”, rememora el seu fill, que remarca que amb els anys es va convertir en un gran aficionat a les grans llegendes del jazz. “Era un enamorat d’aquesta música, des de Duke Ellington fins a Nat King Cole.”
El 1968 Joaniquet va signar un acord amb l’editorial Labor per a la distribució en exclusiva de la major part del fons infantil i juvenil de l’Editorial Cervantes, format per obres de grans referents d’aquests gèneres. Als vuitanta va ser soci durant un temps del que seria conseller d’Economia Ramon Trias Fargas. El 1987 va decidir definitivament centrar la seva activitat en la creació literària i va anar abandonant la seva tasca d’edició i distribució de llibres.
“La primera novel·la, La rosa realidad, era clarament autobiogràfica, tot i que ell no ho va reconèixer”, admet el fill. Després escriuria Onomancia, El desafío del alba, Lúgubre otoño i Esa multitud desconocida, totes publicades amb la seva pròpia editorial. En té una d’inacabada.