Necrològiques

CULTURA

Enric Badia, un dels dibuixants de còmic més reconeguts internacionalment

El barceloní va dibuixar moltes de les sèries de la icònica súper heroïna Modesty Blaise

Un dels dibuixants catalans més internacionals, Enric Badia Romero (Barcelona, 1930), va morir ahir als 93 anys deixant un llegat desconegut per molts però que el van convertir en un ídol mundial per la legió de seguidors que té el seu personatge més conegut, la súper heroïna Modesty Blaise.

Nascut al Guinardó, Badia va ser autodidacte tot i que es va fixar especialment en Emili Freixas, que més endavant va ser el seu mentor. Va debutar als anys cinquanta a “El Coyote” i també va dibuixar a l’Editorial Bruguera però el seu salt a la fama va venir de la mà de Peter O’Donnell, que va crear Blaise com a personatge de tira de premsa el maig de 1963 al diari londinenc Evening Standard. El primer dibuixant de la sèrie s’anomenava Jim Holdaway. Quan aquest darrer va tenir un accident, Romero va ocupar el seu lloc triat pel mateix creador, O’Donell, que coneixia el treball de Romero perquè havia publicat al Regne Unit diversos treballs d’agència.

L’any 1966, el reconegut director Joseph Losey va adaptar el personatge al cinema en una versió protagonitzada per Monica Vitti i Terence Stamp que va decebre el creador, que va considerar que havia traït l’esperit del personatge. Amb tot, el film va estrenar-se al festival de Canes i entre els seus seguidors hi ha Quentin Tarantino.

La sèrie es va publicar a la premsa britànica fins l’any 2000, però el record sempre ha restat viu. Tant és així que es va tornar a publicar a la premsa, i a més a més s’editen nombrosos reculls que es fan cada any i dels quals encara Romero rebia l’encàrrec fins fa pocs anys de fer les noves portades. Planeta DeAgostini va recuperar tota la sèrie en una col·lecció.

El dibuixant català sempre va estar agraït a O’Donell perquè li va permetre, a més, fer les seves pròpies adaptacions de la sèrie i vendre-les pel seu compte sense necessitat de demanar permís o pagar “royalties”.

Badia mateix va recordar en una entrevista el 2010 a El Punt Avui que era cridat periòdicament arreu del món en convencions on es reunixen els fans del personatge. La majoria reconeixien que la seva gran aportació a l’univers Blaise va ser trencar la fredor que li va donar el primer dibuixant i haver-li donat un toc molt més sensual a la protagonista. El barceloní rebia cartes de fans de tot el món. L’espia va ser una icona pop en un moment en què les dones també demostraven que podien ser súper heroïnes pel seu compte, sense estar casats amb l’home de torn.

També va col·laborar amb la súper poderosa Marvel, per la qual va dibuixar una història de “Shang-chi”. A França també va ser un autor popular, pels seus treballs amb l’editorial Vaillant i a Londres va tenir la seva pròpia tira diària, “Axa”, en el popular diari “The Sun”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia