Necrològiques

SOCIETAT

Juan María Uriarte, el bisbe que va fer de mediador entre el PP i ETA

Mor als 90 anys l’històric dirigent de l’Església basca

El bisbe emèrit de Sant Sebastià Juan María Uriarte (1933) va morir, ahir als 90 anys, a Bilbao a causa d’un ictus. Uriarte, nascut a Fruniz (Biscaia), va ser el bisbe auxiliar de Bilbao, i el 2000 el van nomenar bisbe de Sant Sebastià, rellevant l’històric José María Setién.

Uriarte se’l recorda, sobretot, pel seu paper en el conflicte basc. Va exercir de mediador entre el govern del PP de José María Aznar i ETA durant la treva que hi va haver entre el 1998 i el 1999. Va ser quan l’antic president espanyol va parlar del “moviment d’alliberament nacional” referint-se a la branca armada de Batasuna. El bisbe va participar en les converses que van tenir lloc a Zuric, en què hi va haver representants del govern espanyol i el dirigent de la banda armada Mikel Albisu. Aznar hi va enviar una delegació liderada pel secretari d’Estat per a la Presidència, Javier Zarzalejos, que va viatjar acompanyat de Martí Fluxà i Pedro Arriola.

L’antic bisbe i mediador es va graduar en psicologia en la Universitat Pontifícia de Comillas. Joan Pau II el va designar bisbe de Zamora abans de traslladar-lo al País Basc. La seva participació en el conflicte com a mitjancer va començar abans fins i tot de la treva que va declarar ETA l’octubre del 1998. Després de diferents negociacions, la banda terrorista va anunciar el fi de la treva i el 2000 va reprendre la seva activitat armada.

El mediador havia viscut de primera mà el conflicte armat, ja que ETA havia assassinat un cosí seu, Juan José Uriarte, el 1985. Amb tot, el bisbe, ja a Sant Sebastià, havia condemnat el tracte de l’Estat espanyol a alguns presos polítics i n’havia demanat l’apropament. Va insistir que l’únic camí per a la reconciliació era el de la pau.

L’actual coordinador d’EH Bildu i antic líder de Batasuna va enviar un missatge de condol al bisbe després de conèixer el seu traspàs: “Ara que ens ha deixat, vull recordar el seu incansable treball per a la pau en aquest país.” També el lehendakari Iñigo Urkullu i el president del PNB, Andoni Ortuzar, van remarcar la importància de la seva figura en el procés de pau. Molts sectors de la dreta espanyola i basca no li van perdonar mai la seva equidistància durant el conflicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.