Necrològiques

Societat

Mor la reconeguda historiadora de les Illes Joana Maria Escartín

Va ser una de les persones que més va ajudar a visibilitzar la seva malaltia, l’esclerosi múltiple

La historiadora Joana Maria Escartín Bisbal (Palma, 1968), professora i doctorada a la Universitat de les Illes Balears, ha mort als 55 anys després d’una llarga batalla contra l’esclerosis múltiple, segons ha confirmat la seva bona amiga Francina Armengol, presidenta del Parlament espanyol. En les últimes eleccions a les Illes va tancar de forma simbòlica la llista del Partit Socialista de les Illes en el lloc 33. El 1992 va rebre el premi Ciutat de Palma d’Investigació.

“Absolutament colpida per la mort de Joana Maria Escartín. Perdem una gran feminista, una lluitadora, una valenta. Una dona que durant anys ha fet pedagogia sobre l’esclerosi múltiple, la malaltia que avui ens la roba. Ha estat un honor immens compartir camí amb tu, amiga, aprendre dels teus valors. Que la terra et sigui lleu, companya, aquí estarem mantenint viu el llegat de la teva alegria”, ha escrit Armengol aquest matí en conèixer la notícia.

Molt activa a les xarxes socials sempre s’havia definit com a “socialista i republicana”. Va ser una de les persones que més va ajudar a visibilitzar la seva malaltia en tots els àmbits. La seva mort ha coincidit precisament amb el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple.

En l’àmbit acadèmic i professional es va especialitzar en l’estudi de la industrialització rural a Mallorca. També va estudiar els processos d’emigració, la dona en el mercat de treball i el desenvolupament econòmic a les Illes. Va col·laborar amb la Gran Enciclopèdia de Mallorca en temes d’història econòmica i va ser membre del Consell de Redacció de la revista Estudis d’Història Econòmica.

Entre les seves obres destaquen La dona a la Mallorca contemporània (1997), escrita juntament amb Aina Serrano i El quefer ocult: el mercat de treball de la dona en la Mallorca contemporània (2001). En total va publicar 40 treballs. També va ser professora a la Universita degli Studi di Firenze i membre del Consell Editorial de la col·lecció de llibres Treballs feministes.Va dirigir tres projectes d’investigació del Programa Iniciativa Comunitària Equal i va ser coordinadora permanent del taller Dona i economia de la Universitat d’Estiu Estudis de Gènere.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia