Necrològiques

CULTURA

Koldobika Jauregi, un dels grans artistes contemporanis d’Euskal Herria

Va estudiar amb Eduardo Chillida i es va convertir en un escultor de referència

L’escultor basc Koldobika Jauregi (Alkiza) va morir el passat dia 16 de juny als 64 anys de manera sobtada i va deixar orfe l’art d’Euskal Herria d’un dels seus principals referents en l’art contemporani.

Considerat un representant del minimalisme, es va dedicar principalment a l’escultura però va experimentar en altres camps, com ara la pintura, la videocreació, els dissenys de producció, les performances i l’art de carrer, entre d’altres disciplines.

Va tenir com a mestre al gran escultor Eduardo Chillida (1924-2002) i va començar el seu recorregut professional als anys setanta experimentant amb tota mena de materials, idees i tècniques. Va realitzar més de 150 exposicions i va assolir múltiples beques i premis, entre els quals la beca Zabalaga del mateix Chillida el 1990. Va tenir l’ocasió, a més, de treballar amb el prestigiós mecenes alemany Karl Müller a Düsseldorf.

Segons els crítics i els seus admiradors, la seva estada a Alemanya va influir de manera rellevant en la seva obra, tot i que en aquell moment ja gaudia d’un gran prestigi al seu país. A partir de llavors va exposar en grans museus internacionals.

Al País Basc algunes de les seves obres es poden veure a Idiazabal, Barakaldo, Lemoa, Sant Sebastià i també al Guggenheim de Bilbao. Ell mateix va inaugurar el seu propi museu a la seva vila natal, Alkiza.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia