Necrològiques

SOCIETAT

‘Jimmy’, el coronel que va impulsar la regeneració democràtica de l’exèrcit

Va liderar la Unió Militar Democràtica al davant dels nostàlgics del franquisme

El militar català retirat José Luis Díez Gimbernat, històric membre de la Unió Militar Democràtica (UMD), va morir el dissabte passat als 85 anys. Va arribar a coronel d’enginyers de l’exèrcit de terra. Sempre va preferir que l’anomenessin Jimmy i va ser una rara avis dins un exèrcit dominat durant dècades per sectors conservadors i nostàlgics del franquisme.

El barceloní va liderar fa cinquanta anys la UMD després de les detencions que van tenir lloc uns mesos després de la seva fundació, el juliol del 1975. L’organització havia quedat escapçada i Díez va pagar car el seu rol de recuperar-la. Segons recorda el seu amic i company Xosé Fortes en un article a El País hi va haver un duríssim consell de guerra a causa de les pressions de la cúpula militar i molts progressistes van ser expulsats de l’exèrcit. L’arribada de Narcís Serra al ministeri de Defensa va propiciar que a la llarga que s’apliqués l’amnistia a tots els militars que havien estat depurats. S’havia enfrontat, de fet, contra companys que s’havien pronunciat contra l’amnistia del 1977,.

“Contra el que se sol creure, no només els processats, sinó tots els membres de la UMD, com Jimmy, que ho tenia tot per ser general, van patir en les seves carreres la malvolença d’aquell búnquer franquista forjat en la Guerra Civil”, recorda Fortes.

La cerimònia de comiat va tenir lloc el dia 27 al tanatori de Sant Gervasi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia