Necrològiques

Societat

Mor Joan Lagunas, autor de la gran llista de represaliats pel franquisme a Vic

Va ser regidor d’Iniciativa al municipi entre el 1995 i el 2003

L’exregidor de l’Ajuntament de Vic Joan Lagunas Riera (1956), un gran lluitador per restituir la memòria democràtica del país, ha mort als 67 anys, segons ha informat el consistori osonenc. Va ser escollit regidor el 1995 liderant la llista d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i es va mantenir al plenari fins al 2003. També va ser regidor comarcal d’Osona del 2001 al 2003.

Tot i ser de corrents ideològiques distants, Lagunas –que era l’únic regidor del seu grup– i l’alcalde d’aquells anys, Jacint Codina, d’Unió Democràtica, van arribar a consensos rellevants, com ara el repartiment dels alumnes d’educació especial en els diferents centres del municipi.

També va ser conegut per una de les grans iniciatives particulars que s’han dut a terme sobre la memòria democràtica a l’Osona. Va fer recerca i visitant arxius durant cinc anys per fer un web que recull el nom d’unes 1.500 persones represaliades a Vic durant el franquisme. “He volgut que la sort que jo vaig tenir de conèixer la història de la meva família, la puguin tenir tots els vigatans”, va dir quan va presentar públicament el projecte, anomenat represaliats.vic.cat.

El seu pare va estar prop de set anys fora de casa entre camps de concentració i batallons i dos tiets també van acabar a la presó.

La seva passió per la història també el va portar a publicar un volum recollint la crònica de la història de la presa de Sau i la transformació social i econòmica que va suposar per tot el seu entorn.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia