Necrològiques

societat

El divulgador científic Marc Boada, conegut per haver presentat ‘Quèquicom’

També es va dedicar a la investigació en el camp de la geologia i la paleontologia

El divulgador científic Marc Boada Ferrer, conegut per haver presentat el programa Quèquicom de Televisió de Catalunya, ha mort aquest dimarts a l’edat de 60 anys, segons ha informat el mitjà local Món Terrassa.

Nascut a Terrassa el 13 de novembre de 1963, actualment vivia al Montseny, on tenia el Cau del Científic, un espai on realitzava tallers i activitats científiques i tecnològiques adreçades a estudiants de primària i secundària. Des de ben petit va veure que fer experiments científics l’apassionava. El 1978 va començar els seus estudis en delineació industrial al col·legi Salesians de Terrassa i fins al 1984 va estudiar escultura a l’Escola d’Arts Aplicades de Terrassa, sota la direcció de Ferran Bach-Esteve. Més endavant, el 1986, va ser cofundador, soci i responsable de taller de l’empresa Lambda Opto-mecànica, on va construir instruments per a la investigació òptica i telescopis astronòmics fins al 1992. Després, va fundar i dirigir l’empresa Pèndulum Museografia Interactiva durant més de 15 anys. El 2006 va començar a assessorar amb experiments i maquetes l’equip del programa Quèquicom, de TV3 i Canal 33. Dos anys més tard, el 2008, es va convertir en el presentador del programa, fins al 2011.

Al llarg de la seva trajectòria com a divulgador científic, va compaginar les conferències que duia a terme als centre escolars de tot el territori català amb els seus llibres divulgatius. Entre les seves obres destaquen els llibres de Max Picard i el maleït pèndol de Foucault, Max Picard i l’enigma dels dinosaures i Els 3 infinits. Un llibre de ciències per a gent de lletres. A més, va ser coautor dels llibres de tecnologia de secundària de l’editorial Castellnou Ediciones. També va col·laborar en més de 30 exposicions diferents, construint prop de 200 mòduls interactius per a diferents museus i centres de ciència de l’Estat espanyol com Barcelona, València, Sabadell, Granada, Terol, Madrid o Cartagena, entre d’altres.

Pel que fa a la seva obra escultòrica, la més extensa és el conjunt d’escultures que forma el Jardí de les Percepcions del Parc de Vallparadís de Terrassa, que el 2009 va rebre el premi Entorn Natural Joan Martí, atorgat per l’Associació Discapacitat Visual de Barcelona.

En paral·lel a la seva activitat professional, Boada també es va dedicar a la investigació i prospecció en el camp de la geologia, l’arqueologia i la paleontologia. De fet, va arribar a localitzar més d’una trentena de jaciments de dinosaures, amb la descripció d’una nova mena de dinosaure anomenat Koutalizaurus Kohlerorum, localitzat a la zona de Tremp, prop del poble d’Abella de la Conca, a la partida de les Llaus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia