Necrològiques

CULTURA

Mor Edna O’Brien, la controvertida autora de ‘Les noies de pagès’

L’escriptora irlandesa, de 93 anys, va escriure biografies de Joyce i Lord Byron

L’escriptora irlandesa Edna O’Brien (Tuamgraney, 1930), una de les més polèmiques i extravagants del seu país, va morir dissabte als 93 anys, segons va confirmar la seva editora, Caroline Michel. “Ha estat una de les escriptores més grans de la nostra època. Va revolucionar la literatura irlandesa, capturant la vida de les dones i la complexitat de la condició humana. Va deixar una profunda influència en tots els escriptors que la van seguir”, va recordar l’editorial Faber Books, en el seu missatge de comiat a les xarxes socials. Entre els seus seguidors més reconeguts hi havia Philip Roth i John Banville.

Un dels grans mitjans irlandesos, el diari The Irish Times, també s’ha fet ressò de la pèrdua de la reconeguda autora. “Va ser una escriptora feminista, intrèpida i vertadera”, assenyala el diari. O’Brien també va escriure la biografia de dues de les grans icones de la literatura irlandesa, James Joyce i Lord Byron, així com obres de teatre i guions.

La seva obra més polèmica va ser The country girls (1960), publicada en català amb el títol Les noies de pagès. Els sectors més catòlics i tradicionals de la societat irlandesa la van considerar “pornogràfica”. Es van cremar exemplars i moltes llibreries es van negar a vendre-la. A la llarga, amb tot, es va convertir en un clàssic de la literatura feminista per la reivindicació que fa de la independència de les dones en un ambient hostil. L’escriptora va completar la trilogia amb els llibres La noia d’ulls verds i Noies feliçment casades.

En una entrevista a l’agencia EFE el 2016, va justificar perquè li costava tant completar les novel·les: “Si un escriptor no aconsegueix que la seva història resulti creïble per als lectors, que es converteixi en part d’ells, ha fracassat, per això em costa tant escriure.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia