Necrològiques

Societat

Mor Robert Fellowes, antic secretari d’Isabel II i enemic declarat de Lady Di

L’aristòcrata, que era cunyat de la princesa de Gal·les, va haver d’afrontar la crisi per la seva mort

Un dels aristòcrates més reconeguts a l’entorn d ela família reial britànica, Robert Fellowes (Norfolk, 1941), va morir dilluns als 82 anys deixant com a principal herència el seu rol com a secretari privat d’Isabel II entre el 1990 i el 1999. Aquests dies els mitjans britànics han recordat amb tota mena de detalls el seu paper els dies posteriors de l’accident de cotxe a París del 31 d’agost del 1997 quan l la coneguda com a “princesa del poble” va perdre la vida al costat de la seva parella, Dodi Al-Fayed.

Fellowes, tot i l’enemistat declarada amb la princesa de Gal·les des del seu matrimoni amb Carles –actual monarca–, era el cunyat de Diana ja que s’havia casat amb la seva germana gran, Lady Jane Spencer el 1978. Lady Di va ser en aquella ocasió la dama d’honor de l’enllaç. També era cosí de Ronald Ferguson, el pare de Sarah, que va ser durant uns anys la dona d’Andreu, germà de Carles i duc de York. Era un home, doncs, absolutament lligat a la família més poderosa de l’antic imperi.

Fellowes va ser determinant, segons ha recordat l’obituari de The Times, en la superació de l’enorme crisi que va provocar la imatge de la reina i la família després de l’accident. Va ser ell qui va aconseguir que Isabel II fes un discurs televisiu i tornés abans d’hora a Londres des de Balmoral, on passava les vacances, davant la crisi provocada per l’accident. El secretari va redactar el gruix del discurs en què la reina va mostrar el seu dolor sobretot com a “àvia” dels dos fills de la princesa per mirar d’humanitzar la seva pròpia figura.

La rellevància del secretari no va passar desapercebuda tampoc pels guionistes i productors d ela coneguda sèrie The Crown, que el van incloure com un dels protagonistes clau–interpretat per Andrew Havill– en aquells anys, sobretot pel seu esforç en modernitzar la institució. Amb tot, Diana, sempre es va sentir incòmode amb el secretari ja que creia que controlava les seves trucades telefòniques, segons han recordat mitjans britànics.

El pare de Dodi Al-Fayed el va acusar per carta, fins i tot, d’haver liderat una conspiració que hauria acabat amb la mort de Diana i la seva parella, fet que lògicament Fellowes va negar.

Quan va deixar el càrrec de secretari privat, va treballar per institucions com el Barclays Bank, la fundació Mandela, el memorial Winston Churchill, l’institut Commonwealth i la fundació The Voices, entre d’altres. De jove també va ser un reconegut jugador de criquet i el 1999 va rebre el títol de baró del comptat de Norfolk.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.