Necrològiques

SOCIETAT

Adeu a Onyeka Onwenu, emblemàtica actriu i activista nigeriana

Va triomfar com a cantant i periodista abans de fer el salt a la política

La cantant, actriu i activista nigeriana Onyeka Onwenu (Anambra, 1952), coneguda lluitadora pels drets de les dones, va morir ahir als 72 anys a Lagos, segons van confirmar mitjans del país africà. Va ser una de les artistes de referència a tot el continent i posteriorment va aprofitar la seva fama per fer el salt a la política, activitat que va centrar sobretot en el suport a la causa feminista i als drets humans. També va exercir de periodista. Al seu país va ser membre del Partit Democràtic Popular i directora executiva del Centre Nacional per al Desenvolupament de la Dona.

Després de gravar diferents àlbums als anys vuitanta molt vinculats a les seves arrels i amb influència del pop occidental i la música negra, va convertir-se en una de les actrius més conegudes de la indústria local, coneguda com Nollywood. El 2013 va formar part de l’elenc de Half of a yellow sun al costat de dues grans estrelles de Hollywood, Chiwetel Ejiofor i Thandie Newton. El 2006 va triomfar com a actriu secundària en els premis de l’Acadèmia Africana de cinema en el film Widow’s cot. També va ser nominada com a millor actriu a Rising moon el 2014.

Abans de començar la seva carrera com artista, Onwenu havia estudiat als EUA i va treballar com a guia a l’edifici de les Nacions Unides a Nova York. Al seu país també va ser una prestigiosa periodista i presentadora televisiva. Així, en col·laboració amb la BBC va escriure i presentar el documental Nigeria: A squandereing of riches en què denunciava la corrupció al seu país i la degradació ambiental al delta del Níger a causa de l’explotació de les companyies petrolieres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia