Necrològiques

COMUNICACIÓ

Mor als 90 anys Enriqueta Linares, històrica locutora radiofònica i dobladora

Va presentar ‘Mujeres’ a Ràdio Miramar i va participar en mítiques sèries, com ‘Mazinger Z’ o ‘Raíces’

La històrica locutora radiofònica i dobladora barcelonina Enriqueta Linares ha mort als 90 anys, segons ha confirmat el compte d’X (abans Twitter) de Ràdio Televisió Espanyola a Catalunya. Va presentar als anys vuitanta un dels programes més llegendaris i pioners de Ràdio Miramar, Mujeres, un espai pioner en què es tractava l’actualitat gairebé per primer cop al país des d’un punt de vista clarament feminista defugint dels tòpics segons els quals a les dones només els convenia saber receptes de cuina o qüestions relacionades amb la moda o la família.

“Enamorada de la seva professió, de la lectura i sobretot de la natura i dels animals, la seva veu greu i el seu gran domini del micròfon s’ha apagat”, assenyala el missatge de comiat de RTVE.

Com a dobladora va ser també una eminència en pràcticament tots els gèneres, gràcies al seu ampli espectre de la seva veu. Els aficionats al manga la recorden sobretot per la seva contribució al doblatge d’un dels grans personatges de la mítica sèrie japonesa Mazinger Z, el diabòlic baró Ashler.

La seva veu rogallosa també li va permetre doblar actrius llegendàries, com Bette Davis, i moltes, com admetria ella mateixa, dones negres, com ara una de les grans protagonistes de la sèrie Raices. Es considerava un “comodí” per la seva capacitat d’adaptar-se a qualsevol personatge.

Linares es va formar a l’escola radiofònica de Ràdio Joventut, on es va estrenar com a locutora . A Ràdio Miramar, a banda de presentar Mujeres, també va liderar Barcelona, te quiero. Va passar també per Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona abans de superar les proves d’un dels grans estudis de doblatge de Barcelona. “A banda de tenir un do especial es necessita treballar molt dur i un gran sacrifici”, recordava Linares en una entrevista al Tot i més a TVE on li preguntaven sobre quin era el secret per fer-se un lloc en el món de la ràdio i del doblatge,.

En els últims anys s’havia especialitzat en el cinema infantil. La seva veu havia aparegut en la súper producció de Disney Vaiana, en el paper de l’àvia Tala, i en Les aventures de Tadeu Jones, tot un fenomen en el cinema infantil. També va ser directora de doblatge i càsting en alguns films i va participar en doblatges de vídeo jocs.

Era també coneguda per la seva lluita per la protecció dels drets dels animals. Era sòcia de la Lliga per a la Protecció d’Animals i Plantes de Barcelona i va participar activament en algunes companyes contra l’abandonament dels gossos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia