Necrològiques

Cultura

Victoria Eugenia, ‘Betty’, figura de la dansa espanyola

Va crear coreografies d’algunes de les grans obres d’Enric Granados i Isaac Albéniz

Una de les grans figures de la dansa espanyola, la ballarina i coreògrafa Victoria Eugenia, ‘Betty’ (1933, Madrid), va morir dimecres als 91 anys, segons ha confirmat l’Institut Nacional d’Arts Escèniques i de la Música. Va ser directora del Ballet Nacional entre el 1993 i el 1997 i és considerada una de les grans referents del ballet a l’Estat espanyol. Al capdavant de l’institut va col·laborar activament amb la barcelonina Aurora Pons (1936-2016), una de les millors ballarines que ha tingut la dansa catalana, amb la qual va compartir el càrrec.

Fa just 10 anys, Victoria Eugenia va rebre la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts. Una de les seves principals contribucions a la dansa va ser portar de forma natural orgànica el flamenc més tradicional al repertori del ballet.

Benita Jabato Muñoz –aquest era el seu nom real– va estar sempre vinculada al Ballet Nacional d’Espanya, al qual va ingressar el 1980. Havia estudiat a l’escola d’art dramàtic i dansa de Madrid, on es va graduar amb un premi extraordinari de final de carrera el 1948.

Va debutar com a intèrpret el 1953 en la companyia el Ballet de Antonio però la seva gran passió va ser l’ensenyament i sobretot la coreografia. Va crear-ne per a algunes de les peces més recordades dels compositors catalans Enric Granados, com ara Tres danzas, Goyescas i A mi aire, i Isaac Albéniz, Rondeña. Va ser professora, entre d’altres, de Joaquín Cortés, el ballador més universal de la dansa espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia